Plzeň má Sutnarův památník, místo v centru města je u univerzity

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
16.09.2015 18:10
Plzeň

Plzeň - Plzeň má ode dneška památník věnovaný slavnému rodákovi, výtvarníkovi a světově uznávanému grafikovi a designérovi Ladislavu Sutnarovi. Pomník tvoří pestrobarevné kostky ze sklobetonu inspirované Sutnarovou prvorepublikovou stavebnicí Build the Town (Postav město). Původně měly stát na pěší zóně v centru Plzně před Sutnarovou galerií. Městská komise pro nakládání s majetkem ale odmítla půjčit pozemek v nedávno rekonstruované Riegerově ulici, a to i přesto, že proti nebyli ani památkáři. Památník je tak v borském univerzitním areálu před fakultou designu a umění, která nese Sutnarovo jméno.

    "Komise tím pohřbila výsledek naší několikaměsíční práce a četných jednání o umístění tohoto unikátního díla," řekl ČTK děkan fakulty Josef Mištera. S myšlenkou zvětšit bloky stavebnice do sochy či venkovní instalace přišel před několika lety Sutnarův syn Radoslav. Zvětšená stavebnice není jen statickým pomníkem. Jedenáct barevných betonových kostek, dvě střechy a jeden komín mohou sloužit i k posezení jako netradiční mobiliář. Instalace má na výšku až 3,5 metru a zabírá plochu zhruba tři krát dva metry. Pokud by byla podle původního plánu před galerií, mohla pro ni sloužit i jako dobrá reklama a poutač, domnívá se sochař Luděk Míšek, který díly podle Mišterova zadání vytvořil.
    "Riegrova ulice by se tím rozzářila barevnou geometrickou drůzou. Zatím té krásné ulici dominuje vývěsní štít tetovacího salonu a figurina Picassa sedící na terase restaurace," dodal Mištera. Původních návrhů na využití plastiky bylo podle Míška několik - od dětského hřiště v parku přes dekoraci na kruhovém objezdu až po pomník před galerií.
    "Mrzí mě, jak to dopadlo. Byl bych rád, kdybychom se k tomu tématu vrátili zpět. Chtěl bych se pokusit příští rok vést jednání o tom, aby se pomník umístil buď v Riegrově ulici nebo jinde v centru Plzně," řekl primátorův náměstek pro kulturu Martin Baxa (ODS).
    Sutnar - malíř, grafik, designér skla a porcelánu, tvůrce plakátů, grafických úprav knih, průkopník nové typografie a vizuálního stylu - se narodil 9. listopadu 1897 v Plzni a zemřel v USA 13. prosince 1976. Po odchodu do USA totalitní režim Sutnara a jeho dílo důsledně vymazal z dějin, řekl Mištera. Fakulta a město se v posledních letech snaží o Sutnarův návrat do povědomí lidí.
0 komentářů
přidat komentář