Vsetín zbourá pavlačový dům, Romy přestěhuje za město

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
07.08.2006 11:35
Vsetín

Vsetín - Vsetínská radnice brzy zbourá pavlačový dům v centru města, který obývají převážně Romové. Kvůli vzhledu budovy a způsobu života v  domě ho místní obyvatelé označují za ostudu města. Na hluk z domu si často stěžují také lékaři a pacienti nedaleké polikliniky. Podle odborných posudků je pavlačový dům životu nebezpečný a radnice již nehodlá do oprav elektroinstalace a dalších rozvodů investovat ani korunu, natož miliony. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Eva Stejskalová. Většina jeho nájemníků nalezne nový domov na okraji Vsetína, v části Poschlá.

V problematickém domě žije nyní 42 rodin, v  převážné většině romských. Jejich chování je předmětem neustálých stížností lékařů i pacientů sousední polikliniky. Navíc je dům v takovém technickém stavu, že jakákoliv havárie z něj může rázem učinit neobyvatelný objekt, a v takovém případě by město bylo ze zákona povinno do vyřešení problému najít ubytování pro více než 150 Romů. "Bohužel, taková doslova katastrofická situace může nastat každým dnem a vzhledem k tomu, že volné byty nemáme, do úvahy by připadal jedině hotel, který bychom z městských peněz museli těmto nájemníkům platit," uvedl starosta Jiří Čunek.
Město i přes protesty některých ochránců lidských práv proto v těchto dnech zahájilo stavbu bytů v městské části Poschlá. Obydlí pro nájemníky z pavlačového domu vzniknou z železných kontejnerů, v blízkosti již vybudovaných holobytů. V městské části, která je na okraji města, tak během šesti týdnů vyrostou dva domy po 18 bytových jednotkách. "Byty budou přiděleny především těm nájemníkům, kteří si plní své občanské povinnosti, to znamená, že například vodí své děti do školy a nepodporují u nich kriminalitu a řádně platí nájem. Ostatní se budeme snažit dostat z města pryč," prohlásil starosta, který však připustil, že stoprocentní naplnění tohoto záměru může trvat řádově i  několik desítek měsíců.
"Bohužel, zákony jsou v této zemi spíše na straně občanů, kteří je nedodržují, takže ti, o jejichž vystěhování rozhodl už i  soud, se mohou donekonečna odvolávat. A pokud nenabude rozsudek právní moci, nemůžeme se nájemníka definitivně zbavit," dodal Čunek. I přes tyto legislativní potíže ale zůstává starosta optimistou. Věří, že se městu tato strategie podaří dotáhnout do konce a všichni ti, kteří se nechtějí přizpůsobit zákonům a předpisům města, skončí na jeho okraji nebo za jeho hranicemi. Pavlačový dům u  polikliniky srovná město se zemí ještě letos na podzim. Vybudování nových bytů v  části Poschlá přijde zhruba na 40 milionů korun, z toho 30 milionů korun získá město jako dotace.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
No konecne!
Michal Mach
10.08.06 08:07
zobrazit všechny komentáře