Staré Město se podělí o historické pozemky s Uherským Hradištěm

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
23.09.2005 13:10
Praha

    STARÉ MĚSTO - Zastupitelé Starého Města schválili na svém čtvrtečním zasedání, že spor se sousedním Uherským Hradištěm o takzvané historické pozemky uzavřou dohodou o soudním smíru. Obě zúčastněné strany si rovným dílem rozdělí 225 hektarů pozemků. ČTK to dnes řekl starosta Starého Města Miroslav Schönbaum. Zastupitelé Uherského Hradiště schválili vypořádání dohodou o soudním smíru již na počátku září.
    "Právníci nyní budou pracovat na vytvoření dohody, kterou schválí zastupitelé obou měst a poté bude předána soudu, aby celý spor skončil," upřesnil starosta Starého Města.
    Na formě vypořádání se města podílela společně. Vzájemně se dohodla, že pozemky budou rozděleny na ideální polovinu podle bonity a atraktivity tak, aby ani jedno město nebylo zvýhodněné. Starosta Uherského Hradiště Libor Karásek již dříve řekl, že návrh je podle něho výhodný pro obě strany. V průběhu projednávání dohody byly řešeny všechny podmínky, které si města kladla a vše bylo do dohody zapracováno.
    Města se přou o pozemky, které jsou v katastru Starého Města. Hradišťané tvrdí, že jde o jejich historický majetek, který byl v roce 1949 neprávem znárodněn a který dal později tehdejší okresní národní výbor do užívání Starému Městu. Města od sebe rozděluje jen řeka Morava.
    Dělení majetku se podle Karáska nedotýká jen zúčastněných měst, ale i třetích osob, například soukromých vlastníků nebo investorů. Proto dohoda je podle něj lepším řešením než samotný soudní spor, který by totiž podle představitelů obou měst mohl trvat i několik let, což by brzdilo další rozvoj měst.
    Sporem se od roku 2003 zabývá i okresní soud v Uherském Hradišti. Podle žaloby, kterou podalo Uherské Hradiště, si Staré Město nechalo neprávem majetek zapsat do listu vlastnictví. Staroměstští naopak tvrdí, že existuje smlouva, podle níž Uherské Hradiště Starému Městu pozemky předalo.
0 komentářů
přidat komentář