V Česku byl poprvé proveden přesun zdiva z nepálených cihel

Vložil
ČTK
07.09.2015 19:15
Přerov nad Labem (Nymbursko) - Při stěhování památkově chráněného domu z Oskořínku na Nymbursku do skanzenu v Přerově nad Labem odborníci poprvé v Česku přesunuli zdivo z nepálených cihel. Skanzen je rozšiřován o pět nových objektů. ČTK to dnes sdělila Dita Roubíčková z Národního památkového ústavu.

    Zatímco v ostatních čtyřech případech jde o kopie historických vesnických objektů, u památkově chráněného domu z Oskořínku byla minulou středu unikátním způsobem přenesena přímo autentická stavba. Roubíčková poukázala na to, že rozebrání roubených konstrukcí a jejich opětovné sestavení je v České republice poměrně běžné. Přesun bloků zdiva z nepálených cihel byl ale proveden vůbec poprvé.
    Památkáři při přípravě akce kontaktovali specialistu z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, který má zkušenosti s podobným přesunem v Rakousku, a spolupracovali i s dalším odborníky. Přesun a osazení na novém místě provedla firma, která se dlouhodobě zabývá hliněným stavitelstvím a ve spolupráci se Sdružením pro hliněné stavitelství pořádá certifikované výukové kurzy věnované práci s hlínou.
    Dům číslo popisné 65 z Oskořínku je jedním z posledních roubených domů s podsíní. Objekt je cenným a typologicky ojedinělým dokladem vesnického stavitelství i řemeslné a konstrukční dovednosti minulých generací.
    Skanzen lidové architektury v Přerově nad Labem na Nymbursku patří k nejstarším v Evropě. Kromě dalších objektů má získat i nové vitríny a informační panely, počítá se také s modernizací nasvícení a v areálu vznikne vnitřní informační navigační systém pro návštěvníky.
0 komentářů
přidat komentář