NPÚ v Telči bude učit další řemeslníky opravovat památné stavby

Vložil
ČTK
02.09.2015 16:05
Telč (Jihlavsko) - Památkáři v Telči budou od listopadu učit další řemeslníky tradiční i současné postupy používané při záchraně památek. Kurzy se budou týkat zedníků, štukatérů, kameníků, malířů a natěračů, truhlářů, tesařů, kovářů, pokrývačů a klempířů. Loňského pilotního projektu se zúčastnilo 81 lidí, tento rok mohou přijít podobné počty, řekla dnes novinářům Martina Indrová, ředitelka telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) a odborná garantka projektu.

    "Vidíme tu obrovskou propast mezi běžným řemeslníkem a specialistou, kterého leckdy na tom lešení marně hledáme," řekla Indrová. Podle ní jde o první kurz tohoto typu v Česku. Nyní zatím NPÚ eviduje kolem dvou desítek přihlášek, na kurzy se ale chystá upozorňovat veřejnost až tento měsíc a v říjnu.
    Pro účastníky vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb bude připraveno osm řemeslných kurzů a jeden teoretický kurz. Řemeslníci stejně jako loni absolvují v Telči 30 hodin teorie a dalších 70 hodin věnují praktické výuce na památkách. Minulý rok odvedli nejvíc práce na zchátralém zámku v Brtnici na Jihlavsku, kde kupříkladu opravovali vstupní bránu.
    "Letos to chceme trochu víc rozprostřít," uvedla Indrová. Kromě Brtnice se účastníci kurzů zapojí také do oprav dalších dvou zámků, a to v Červené Řečici a v Uherčicích. Práce na památkách by se měly dělat hlavně v březnu a v dubnu. Po zkušenostech z loňska nechtějí památkáři protahovat kurzy do hlavní stavební sezony, protože tou dobou mají řemeslníci dost práce na zakázkách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články