V Brně opravují po letech chátrání funkcionalistickou čekárnu

Vložil
ČTK
01.09.2015 21:35
Oskar Poříska

Brno - Po mnoha letech snah a úvah začala městská část Brno-střed opravovat zchátralou funkcionalistickou tramvajovou čekárnu na Obilním trhu, jejíž součástí byly i veřejné toalety. S přispěním magistrátu za ni zaplatí 1,6 milionu korun. Jelikož se dříve jako nerealistické ukázaly úvahy o zřízení kavárny v ní, bude i nadále sloužit jako přístřešek pro cestující, uvedl v tiskové zprávě místostarosta Jiří Švachula (ANO). Zastávka by měla být opravená v listopadu.

    Úvahy o kavárně a také o veřejných záchodcích trvaly poměrně dlouho. "Byl však problém s vodovodními a kanalizačními přípojkami a kvůli přísným normám by bylo možné zprovoznit toalety jen za cenu velmi vysokých nákladů," vysvětlil Švachula, proč nebudou toalety, ke kterým se sestupovalo po schodech na boční straně přístřešku, obnoveny. "Bohužel se dříve podcenila i komunikace s památkáři," doplnil Švachula. Čekárna je totiž kulturní památkou.
    Opravu a netradiční využití zastávky navrhli už před čtyřmi lety architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla z ateliéru RAW. O rok později vedení radnice vyhlásilo anketu, jaké využití by si lidé představovali. Loni v lednu městská část koupila za 39.550 korun zastávku od dopravního podniku a nechala udělat stavebně archeologický průzkum. "Přístřešek byl v havarijním stavu, takže se muselo zamezit přístupu do něj," popsal Švachula.
    Při opravě zůstanou maximálně zachované původní konstrukce a tvarově bude obnovený přístřešek přesně kopírovat původní řešení. Čekárnu navrhl v roce 1926 tehdy ani ne třicetiletý architekt Oskar Poříska. Mezi jeho známé stavby patří například dům Convalaria na nároží České a Veselé či budova Biskupského gymnázia.
0 komentářů
přidat komentář

Související články