Vysočina podporuje vznik olympijského centra v Novém Městě

Vložil
ČTK
26.08.2015 17:25
Jihlava

Jihlava - Kraj Vysočina je připraven podpořit vytvoření národního olympijského centra v Novém Městě na Moravě. O možnosti jeho vzniku mluvil při loňské návštěvě tamní Vysočina Areny premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Radnice v Novém Městě na Moravě nedávno deklarovala, že by byla ochotna na potřebné investice přidat deset milionů korun. Radní kraje se dnes dohodli, že v takovém případě uvolní čtyřnásobnou částku, tedy 40 milionů. Novinářům to řekl hejtman kraje Jiří Běhounek (za ČSSD).
    "Nám také leží na srdci zřízení národního olympijského centra v Novém Městě na Moravě," uvedl Běhounek. Připomněl také debatu o výstavbě rychlobruslařské haly v tomto centru a otázku zajištění financování jeho provozu. Uvedl, že by o tom chtěl jednat s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), která by podle hejtmana měla navštívit kraj na podzim.
    Vysočina Arenu, proslavenou závody v biatlonu, běhu na lyžích a horských kol, provozuje novoměstský Sportovní klub. Jeho předseda Jiří Hamza uvedl, že podpora města i kraje je pro klub důležitá. "Ale první krok musí udělat vláda, potažmo ministerstvo školství, tím, že schválí projekt olympijských center," řekl.
    O vybudování rychlobruslařské dráhy, o něž dlouhodobě usiluje trenér trojnásobné olympijské vítězky a novoměstské rodačky Martiny Sáblíkové Petr Novák, se nyní uchází Brno. Novák o této možnosti jednal minulý měsíc s ministrem financí Andrejem Babišem a brněnským primátorem Petrem Vokřálem (oba ANO).
    Podle Hamzy by ani to nemělo ohrozit umístění národního centra do Nového Města na Moravě. "Pokud vzniknou národní sportovní centra, tak by v Novém Městě mělo vzniknout bez ohledu na to, jestli tam bude rychlobruslařská hala, nebo nebude," uvedl.
0 komentářů
přidat komentář