Šumperská požární stanice jde k zemi, ustupuje nové za 97 milionů

Vložil
ČTK
17.08.2015 10:45
Šumperk

Šumperk - Stavbaři se již naplno pustili do demolice nynější šumperské požární stanice. Všechny objekty by měly zmizet z povrchu země do konce prázdnin. Na původním místě v Nemocniční ulici vyroste nová centrální stanice hasičů v ceně zhruba 97 milionů korun bez DPH. Areál by měl být podle harmonogramu opět předán profesionálním hasičů koncem roku 2016. ČTK o tom informovala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

    Dosavadní sídlo hasičů, které již nevyhovovalo současným požadavkům, převzala stavební firma v polovině července. Areál už podle Hacsikové hasiči opustili a po dobu stavby fungují v provizorních prostorách. "Na místě už téměř nic nestojí, je tam hromada sutin. Železný objekt byl rozebrán a odvezen. Vnitřní objekt dílny a garáží, chemické a technické služby, byl již zdemolován, odváží se také sutiny bývalého objektu ředitelství územního odboru a požární stanice Šumperk," uvedla mluvčí hasičů.
    Po demolici všech objektů a odvozu sutin vznikne na stejném místě odpovídající zázemí pro jednotku požární ochrany, garáže pro požární techniku, dílny speciálních služeb, úřední místnosti či sklad materiálu humanitární pomoci. Hasiči se do nové centrály, jejíž stavba se plánovala od roku 2013, nastěhují na konci příštího roku.
    Požární stanice v Šumperku byla umístěna v budově, která původně sloužila jako měšťanská střelnice. Doklady o její existenci sahají až do roku 1861. Hasiči užívali budovu od roku 1954, zásadní rekonstrukcí objekt neprošel. V garážích požární techniky, kam se moderní výjezdová technika vešla jen s obtížemi, chybělo podle Hacsikové odsávání. Historická stavba také nesplňovala požadavky na tepelně technické parametry stavby, nevyhovovalo ani víceúrovňové uspořádání budovy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články