Kolín přestavěl vodárenskou věž na rozhlednu, otevře ji v září

Vložil
ČTK
17.08.2015 10:20
Kolín

Kolín - Kolín přestavěl památkově chráněnou vodárenskou věž na rozhlednu. Nyní se vybavuje interiér věže a připravují se vnitřní expozice a technika, řekl ČTK vedoucí kolínského odboru regionálního rozvoje Martin Tichý. Rekonstrukce stála osm milionů korun. Rozhledna je zkolaudovaná a veřejnosti by měla být zpřístupněna v září.

    Opravy technické památky zaplatí z velké části dotace z evropských fondů. "Sama ta vodárenská věž je architektonicky zajímavá stavba, ale samozřejmě vnitřní expozice, která bude doplňovat samotnou stavbu, bude také určitě přitahovat návštěvníky. Bude informovat o historii stavby, historii technické infrastruktury v regionu a odkazovat zajímavým způsobem i na další cíle z okolí," řekl ČTK Tichý.
    První ochoz věže je bezbariérový a návštěvníkům nabídne projekci z horního patra prostřednictvím kamer umístěných na vyhlídce. V bývalé vodní nádrži čeká turisty videoprojekce na téma voda. Také nejvyšší prostory budou vybaveny moderní technikou.
    Základní vstupné na rozhlednu bude 50 korun, děti od šesti do 15 let a důchodci zaplatí 30 korun. Děti do šesti let a osoby s průkazem ZTP budou mít vstup zdarma.
    Kolínská vodárenská věž patří k dominantám města. Dosud byla prázdná a nijak se nevyužívala. Byla postavena v roce 1930 jako dílo architektů Františka Jandy a Jana Hráského. Původní majitel, vodohospodářská společnost, ji před lety prodal soukromníkovi, ten potom dalšímu zájemci. Objekt mezitím chátral. Nakonec ho získalo město.
0 komentářů
přidat komentář

Související články