NPÚ v Telči nabízí vzdělávací program pro řemeslníky

Vložil
ČTK
12.08.2015 22:05
Telč (Jihlavsko) - Pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči zahájí letos v listopadu po loňském zkušebním ročníku vzdělávací program Řemeslná obnova historických staveb. Může se ho zúčastnit až stovka řemeslníků. Absolventi získají certifikát, jímž se budou moci prokazovat, když se budou ucházet o práci na obnově kulturních památek. Kurzy potrvají do poloviny příštího roku.
    "Je to první kurz tohoto typu v České republice. Loňský zkušební ročník prokázal, že je o tuto oblast zájem," uvedla odborná garantka projektu Martina Indrová, ředitelka telčského pracoviště NPÚ.
    Zájemci získají znalosti v osmi řemeslných kurzech pro obory zedník, štukatér, kameník, malíř a natěrač, truhlář, tesař, kovář, pokrývač a klempíř. Seznámí se se současnými i tradičními postupy obnovy kulturního dědictví. Osvojí si dovednosti a znalosti potřebné pro památkovou obnovu historických staveb, které přesahují běžnou kvalifikovanou práci řemeslníka a tvoří mezičlánek k práci restaurátorů.
    Devátý kurz nazvaný Památková péče a příprava a realizace památkové obnovy je určen vlastníkům a správcům památek, stavbyvedoucím i úředníkům. Seznámí je s východisky památkové péče, její historií a poskytne jim základní orientaci v praktické péči o stavební památky včetně výuky v terénu.
    Praktická část projektu, na kterou organizátoři kladou větší důraz, bude probíhat v první polovině příštího roku na zámcích v Brtnici, Červené Řečici a Uherčicích v Jihomoravském kraji. Řemeslníci budou pracovat například na repasích barokních zámeckých oken či při opravách historických omítek.
    Loňský pilotní ročník projektu úspěšně absolvovalo 80 účastníků. Vedle nových kontaktů a zkušeností získali podle Indrové výhodnější pozici na trhu práce. "Památky navíc získaly nové příznivce, schopné využít při obnově tradiční postupy a technologie. Věřím, že to napomůže zachování našeho historického dědictví a jeho autenticity," doplnila Indrová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články