Hotel Strojař v Přerově je opět na prodej, cena klesla

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
07.08.2015 23:55
Přerov

Přerov - Opuštěná devítipodlažní ubytovna Strojař nedaleko centra Přerova je opět na prodej. Zájemcům ho nabídlo ministerstvo obrany za minimální kupní cenu 39,5 milionu korun. Oproti předchozímu kolu se částka snížila o sedm milionů korun. Osud hotelu bedlivě sleduje také radnice, která se jej původně snažila získat bezúplatně. Město má obavu z toho, že v něm vznikne další sociální ubytovna.

    Ministerstvo obrany Strojař nabízí už ve čtvrtém kole výběrového řízení. Původně za něj armáda loni v lednu požadovala 62 milionů korun, cena poté klesla na 55 milionů korun a ve třetím kole se snížila na 46,5 milionu korun. "Minimální požadovaná kupní cena byla stanovena na 39,5 milionů korun, přičemž zájemci o uvedenou nemovitost musejí složit kauci 100.000 korun do 20. srpna a podat přihlášky do 25. srpna," řekl dnes ČTK Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.
    Ministerstvo naposledy Strojař nabízelo k prodeji loni v červnu. Poté prodej zastavilo kvůli jednání s městem. Radnici se nakonec objekt bezúplatně získat nepodařilo a nabídku ministerstva obrany a financí získat objekt přednostně za částku 40 milionů korun letos v červnu zastupitelé odmítli. Radním se částka zdála příliš vysoká a navíc by město muselo přistoupit na omezující podmínky.
    Město jeho osud zajímá kvůli obavě ze vzniku další sociální ubytovny. Podle mluvčí přerovské radnice Lenky Chalupové bylo v Přerově ve druhém čtvrtletí roku 17 ubytoven, ve kterých našlo střechu nad hlavou 580 lidí, z toho 221 mimopřerovských. V pořadí 18. ubytovna s šesti desítkami ubytovaných se otevřela v polovině července v Tovární ulici. V ubytovnách žijí v drtivé většině lidé, kteří nepracují a pobírají sociální dávky. Za lůžko podle zprávy sociálních pracovníků zaplatí v průměru 4000 korun měsíčně.
    Podle zástupců radnice se nyní objevují také obavy, aby ve Strojaři nevzniklo zařízení pro běžence. "Pokud by takové zařízení na území města mělo vzniknout, ministerstvo vnitra by muselo jednat s představiteli města. Navíc se osobně domnívám, že Strojař jako utečenecký tábor je objektivně nevhodným zařízením pro ubytování uprchlíků. Je ve středu města a stavebně-technické uspořádání objektu vylučuje řádné zabezpečení vůči okolí," uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).
    Ubytovnu Strojař na konci roku 2013 opustili vojáci. Objekt má 369 lůžek ve 144 pokojích a patří k němu ještě pozemky o rozloze 5142 m².
0 komentářů
přidat komentář