Výstava Aj Wej-weje zahájí oslavy 220. výročí vzniku NG

Vložil
ČTK
03.08.2015 19:40
ETNA spol. s r. o.

Praha

Praha - Oslavy 220. výročí založení Národní galerie v Praze (NG) zahájí v únoru příštího roku výstava slavného čínského umělce a kritika tamního režimu Aj Wej-weje. Před Veletržním palácem bude vystaveno jeho známé dílo Zvěrokruh. V roce 2017 by měl Aj Wej-wej vytvořit dílo speciálně pro Národní galerii, řekl dnes ČTK její ředitel Jiří Fajt.

    Ještě letos na podzim by se měl umělec přijet podívat na místo, pro které by dílo mělo vzniknout, tedy na Velkou dvoranu Veletržního paláce.
    Kromě výstavy čínského umělce upozorní na výročí přehlídka odkazující k mecenášství a donátorství, které v začátcích instituce stály. V příštím roce také NG zahájí výstavu malíře Henriho Rousseaua. Ta se uskuteční v paláci Kinských a otevře jeho novou etapu. Palác, byť v centru města, patří k nejméně navštěvovaným objektům NG. Fajt z něj chce mít "výkladní skříň" celé galerie.
    Výstavu Aj Wej-weje připravuje Fajt mnoho měsíců. Podle něj jejím uspořádáním NG demonstruje otevřenost uměleckého prostředí, na níž by politické zájmy neměly mít žádný vliv.
    Aj Wej-wej je kritikem porušování lidských práv v Číně. V roce 2011 byl zatčen, strávil 81 dní ve vězení, nikdy si ale nevyslechl obžalobu, a nebyl ani odsouzen. V souvislosti se zatčením mu úřady zabavily pas. Za údajné daňové podvody tehdy dostal pokutu 15 milionů jüanů (59,3 milionu Kč). I v době, kdy byl v domácím vězení, se jeho díla objevovala v prestižních světových galeriích.
    Minulý týden Aj Wej-wej dostal pas zpátky. Velmi rychle obdržel německé vízum a do země hned odcestoval. Půlroční britské vízum nejprve úřady zamítly s tím, že zamlčel své odsouzení za trestný čin. Aj Wej-wej však nikdy oficiálně odsouzen nebyl. Další den Británie změnila své rozhodnutí a úředníci se umělci omluvili.
    Aj Wej-wejovy instalace se vystavují po celém světě, rozsáhlou přehlídku zahájí v září Královská akademie umění v Londýně. Ukáže třeba instalaci připomínající zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan, kde v roce 2008 zemřelo na 80.000 lidí. Aj Wej-wej tehdy kritizoval vládu za nekvalitní stavebnictví. Materiálem pro jeho novou kompozici byly zkroucené ocelové tyče z budov poškozených otřesy.
    Zvěrokruh vytvořil v roce 2010 podle plastik, které v 18. století navrhli dva evropští jezuité pro dvůr císaře Čchien-lunga z dynastie Čching. Originály tvořily vodní hodiny na fontáně ve Starém letním paláci v Pekingu, ale vyrabovali je francouzští a britští vojáci v roce 1860. V Praze budou po několika zastávkách v Evropě i USA vystaveny třímetrové sochy tvořící zvěrokruh. Menší varianta souboru, pozlacených 12 hlav, se v únoru v aukci společnosti Philips v Londýně prodala v novém autorském rekordu za 4,3 milionu dolarů (téměř 104 milionů korun).
0 komentářů
přidat komentář

Související články