Písečná na Jesenicku staví náves, již obec postrádá

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
01.08.2006 12:15
Prostějov

Písečná (Jesenicko) - Písečná na Jesenicku staví náves, kterou obec dosud postrádá. Důvodem je to, že se tamní lidé nemají kde scházet. Podhorská obec se chce stát tímto netradičním krokem vzorem i pro okolní obce. Náklady na stavbu se vyšplhají na tři miliony korun. Peníze Písečná získá prostřednictvím státních dotací i z vlastních zdrojů. ČTK to řekl starosta obce Petr Slovák.

"Písečná žádnou náves nemá. Urbanistická studie, kterou jsme si udělali, jasně prokázala, že máme absenci takové plochy. Charakterem podhorské obce je to, že se táhne podél říčky a lidé se nemají kde scházet. Jediným místem je chodník u silnice. Chceme být vzorem i pro ostatní obce. Ohlasy jsou velké," podotkl starosta.
Náves vyroste v centru obce nedaleko tamní základní školy. Obyvatelé obce se mohou těšit na vydlážděné prostranství z místních tradičních materiálů z žuly a mramoru. Chybět zde nebudou lavičky, směrové tabule a informační desky. Uprostřed návsi vyroste kamenný obelisk se znakem obce. "Náves vyroste na místě, které v meziválečném období podle historických fotografií tuto funkci kdysi plnilo. Poté náves z  neznámých důvodů zmizela," doplnil starosta.
Do stavby druhé etapy se obec pustila v červnu. Po návsi by se tamní obyvatelé měli projít již v září. Část peněz na stavbu návsi získala obec prostřednictvím dotací ministerstva pro místní rozvoj z programu dotujícího postižené regiony. Při první etapě, kdy odborníci vybudovali na místě přeložky sítí a osvětlení, obci pomohl krajský úřad. Náklady se dohromady vyšplhají na 3,2 milionu korun.
Náves postrádají také okolní podhorské obce na Jesenicku. "Viděl jsem projekt, je to velmi pěkné. My typickou náves nemáme, ale pro setkávání slouží park s dětským hřištěm, kde se konají různé akce," řekl dnes ČTK starosta sousedních Supíkovic Vlastimil Hoza. Typickou náves nemají ani v nedaleké České Vsi. Podle pracovnice tamního obecního úřadu je obec dlouhá několik kilometrů a místo v centru, kde by se stejně jako v Písečné mohla náves vybudovat, zde chybí.
0 komentářů
přidat komentář