Začala rozsáhlá rekonstrukce úpravny vody ve Vítkově-Podhradí

Vložil
ČTK
26.07.2015 12:40
Úpravna vody je příkladem průmyslové architektury z let 1954-1962 od architekta Kainara. Na průčelí budovy je umístěno poslední monumentální dílo nár. umělce Vincence Makovského z let 1961-64, které patřilo do umělcova cyklu „Voda v našem životě“.

Vítkov (Opavsko) - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK), která je jednou z největších vodárenských firem v zemi, zahájila rekonstrukci úpravny vody ve Vítkově-Podhradí na Opavsku za více než 120 milionů korun. Její součástí bude i zavedení nové technologie úpravy vody - ozonizace. Rekonstrukce by měla být dokončena v polovině příštího roku. ČTK o tom informovala mluvčí vodáren Eva Špirochová.

    Přidání ozonu podle generálního ředitele SmVaK Anatola Pšeničky zlepšuje chuť vody i její zdravotní parametry. "Plynné činidlo s dezinfekčními účinky splní ve vodě svou čisticí roli a přitom do ní nevnáší nic cizího. Jeho zbytek se vyloučí a přemění na kyslík," uvedl Pšenička. Úpravna bude mít ozonizační linku, která si bude ozon vyrábět z plynného kyslíku.
    Špirochová uvedla, že ozonizaci využívají i wellness centra, stanice pro chov ryb nebo krabí farmy. "Ve vodohospodářství jde o jednu z nejmodernějších metod produkce kvalitní pitné vody. Ozonovaná voda má vyšší obsah rozpuštěného kyslíku, což je jedna z vlastností typických pro přírodní zdroje," uvedla mluvčí.
    Úpravna pitné vody ve Vítkově-Podhradí podle ní patří k technickým skvostům vodohospodářského systému SmVaK. Je součástí Ostravského oblastního vodovodu, což je soustava zdrojů vody. Úpravna začala dodávat lidem vodu v prosinci 1958. "Od zahájení provozu až dosud vyrobila úpravna neuvěřitelných 2,4 miliardy krychlových metrů vody, což je tolik, kolik by obsahovalo téměř 70 přehradních nádrží velikosti Kružberka," uvedl ředitel Ostravského oblastního vodovodu SmVaK Jiří Komínek.
    Úpravna byla průběžně modernizována a rekonstruována. "Jako na jednom z prvních zařízení v Česku zde byla například v 90. letech zavedena progresivní technologie desinfekce pitné vody oxidem chloričitým," uvedla Špirochová.
    Současná rozsáhlá rekonstrukce se bude týkat strojního i elektrotechnického vybavení, přítokového traktu, kam je přiváděna surová voda z vodárenské nádrže Kružberk, ale i rozvodny nebo trafostanice. Součástí bude také instalování nového systému automatického řízení. Vodárny celou investici zaplatí z vlastních zdrojů. "Veškeré práce jsou plánovány tak, aby po celou dobu rekonstrukce bylo zajištěno plynulé zásobování odběratelů dostatečným množstvím pitné vody v předepsané kvalitě," uvedla mluvčí.
    Severomoravské vodovody a kanalizace dodávají vodu zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také do pohraniční oblasti Polska. Většinovým vlastníkem firmy je španělská společnost Aqualia Czech sídlící v Madridu, která drží téměř 99 procent akcií.
0 komentářů
přidat komentář