Praha chce zachovat zapojení developerů do veřejných staveb

Vložil
ČTK
23.07.2015 15:30
Praha

Praha - Praha usiluje o zachování možnosti zapojit developery do výstavby městské infrastruktury. Ministerstvo pro místní rozvoj ji chce novelou stavebního zákona zrušit. Hlavní město požaduje zachování takzvaných plánovacích smluv stejně jako samostatných pražských stavebních předpisů v připomínkách, které ministerstvu poslalo. Magistrát o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

    Podle Prahy by měla zůstat zachována možnost uzavřít s investorem smlouvu o vybudování dopravní a technické infrastruktury. "Záběr plánovacích smluv je naopak třeba rozšířit z dosavadní dopravní a technické infrastruktury i na veřejnou vybavenost," uvedl náměstek primátorky pro územní rozvoj Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). Smlouvy se mohou týkat například kanalizace, komunikací, parků nebo školek.
    Stropnickému také vadí, že by Praha měla novelou zákona po více než 200 letech přijít o vlastní stavební předpis a dále se měla řídit jen celostátně platnými normami. "Celostátní předpis je pro Prahu příliš obecný, neboť na místa, která rozhodují, není tolik vidět jako na menším městě nebo v obci. Proto pražské stavební předpisy natvrdo regulují i to, co lze jinde řešit úvahou stavebního úřadu," uvedl.
    Pražské stavební předpisy vyvolávají v Praze už několik měsíců bouřlivou debatu. Účinnost původních předpisů nakonec kvůli výhradám v lednu pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. Stalo se tak po mediální roztržce, kterou kvůli regulaci reklamy, již předpisy přinášely, vyvolala billboardová lobby. Ministerstvo zrušení předpisů zdůvodnilo tím, že mají formální nedostatky a chybí notifikace Evropské komise. V červnu pražští radní schválili novelu těchto předpisů, která všechny výtky ministerstva řeší.
0 komentářů
přidat komentář

Související články