Soukenné náměstí v Liberci dostane po dvou letech novou dlažbu

Vložil
ČTK
22.07.2015 18:20
Liberec

Liberec - Soukenné náměstí v Liberci dostane po dvou letech od rekonstrukce novou dlažbu, ta původní se rozpadá. I když se dodavatel, kterým je firma Syner, původně bránil uznat reklamaci, nakonec výměnu dlažby zaplatí. Město pak zajistí ochranu nové dlažby před poškozováním automobily, sdělil dnes ČTK mluvčí magistrátu Jan Vrabec. Opravě náměstí bude předcházet testování, které ukáže, jaké dláždění bude nejlepší.

    "Jsem rád, že nám společnost Syner nakonec navrhla dohodu, která tento letitý spor vyřeší, a že souhlasila i se zkušebními vzorky, aby byla oprava co nejtrvanlivější. Věřím, že nová dlažba navrátí prostoru Soukenného náměstí důstojnou podobu, po které dlouhodobě volají i sami občané," řekl ČTK primátor Tibor Batthyány (ANO 2011). Po předláždění plochy nechá město na Soukenném náměstí na své náklady umístit mechanické zábrany v podobě sklopných sloupků, které vozidlům přijíždějícím z Pražské a Fügnerovy ulice zabrání vjíždět na opravenou dlažbu a ničit ji.
    Návrh vypořádání sporu dnes schválili městští radní a souhlasili i s pokládkou zkušebních vzorků na náměstí. Testovat se bude štípaná mozaika a stávající velkoformátová dlažba v kombinaci s dlažebními kostkami. "Vzorky o rozměrech čtyř metrů čtverečných se objeví na dvou plochách na Soukenném náměstí a projdou plnou zátěžovou zkouškou včetně zatížení vozidlem zimní údržby. Výsledky testu nám jasně řeknou, která ze dvou variant nové dlažby bude efektivnější," vysvětlil náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO).
    Soukenné náměstí je v dolní části města v sousedství Obchodního centra Forum, které na jeho rekonstrukci přispělo třemi miliony korun. Oprava náměstí stála téměř 18 milionů korun a dokončena byla v prosinci 2012. Plocha je z velké části dlážděná, doplnila ji zeleň a desítky laviček. Projekt je ale od začátku terčem kritiky. Původní záměr počítal i s prostorem pro tržnici, ta je ale u obchodního centra. Z finančních důvodů nemá náměstí ani vodní prvek, s nímž počítal původní návrh.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bravo
ja
24.07.15 08:52
zobrazit všechny komentáře

Související články