Hollywoodské řešení pro německé předměstí

Vložil
Tisková zpráva
24.07.2015 08:20
V projektu 92 řadových domů v brandenburském Teltownu se architekti ze studia GRAFT snažili skloubit sochařské prvky s nejmodernější architekturou. Ač byl tento projekt realizován jako nízkorozpočtový, na velkoleposti výsledné stavby to není jakkoli znát, právě naopak.



Hvězdní němečtí architekti, kteří kromě sídla v Berlíně působí také v americkém Los Angeles, už mají za sebou řadu zajímavých projektů. Dům snů projektovali například pro takovou star, jakou je Brad Pitt. V Teltownu však dokázali, že stavět rozhodně umí i pro běžného zákazníka. V projektech svých budov dokáží architekti mistrně skloubit jak městský pohodový styl, tak i přírodní prvky. Hlavně při tom spoléhají na materiály, které odpovídají těm nevyšším technologickým požadavkům, a které jsou navíc ozvláštněny zajímavými optickými efekty. Hlavní roli v jejich návrhu přitom sehrály hliníkové falcované tašky a fasádní šablony PREFA.

Fasáda v hlavní roli!
Celosvětově známé trio architektů – Lars Kruckenberg, Wolfram Putz a Thomas Willemeit založilo svou první kancelář v L.A. V roce 2001 se rozrostli a založili druhou pobočku architektonické dílny GRAFT v Berlíně. Řadové domy v brandenburgském Teltownu jsou jedním z jejich nejnovějších projektů.

Architektura a sochařské prvky
Jedna z věcí, kterou vždy chtěli naši architekti vyzkoušet, bylo skloubení sochařských prvků a stavební architektury. To se jim na berlínském předměstí Teltown bezezbytku povedlo, především díky materiálům od společnosti PREFA. Díky variabilitě produktů mohli všech 92 řadových domů nového bytového komplexu zahalit do originálního a velmi působivého stříbrno-antracitového metalického kabátu. „Hledali jsme materiál, který se bude hodit jak pro pokrytí střechy, tak i pro obléknutí fasády,“ dodal Thomas Willemeit.

Požadavky na funkčnost i design se podařilo skloubit díky kombinaci falcovaných tašek a fasádních šablon. Střešní falcované tašky o rozměru 600 x 420 mm i fasádní šablony o rozměru 290 x 290 mm v různých barevných kombinacích oslovily architekty nejenom svými technickými parametry, ale také tvárností materiálu. Ta umožňuje i takzvané „zabalení fasády přes roh“, aniž by bylo nutné použít přechodovou lištu nebo jiný opticky rušivý zakončovací a dilatační prvek.

Odlehčená fasáda
Na fasádě byl použit bezkontaktní odvětrávaný fasádní systém. Tím bylo dosaženo optimální ochrany budovy před nepříznivými povětrnostními vlivy a přehříváním v teplých letních měsících. Výstavba fasády byla provedena klasickým způsobem s použitím kotvících prvků, spodní kovové konstrukce s tepelnou izolací, stěnových nosníků a nosných profilů, izolace a samotného opláštění fasádní šablony.

92 řadových domů, každý z nich je jedinečný!

Kruckeberg vysvětluje, co stojí za úspěchem společnosti GRAFT: „Jde o to, poskládat jednotlivé prvky správně dohromady. Pro tento projekt to znamená pracovat se zajímavými materiály, zajistit funkčnost budovy a zároveň respektovat její okolí. To považuji za nejdůležitější. Vše ostatní se pak dostaví samo.“ Cílem architektů bylo, aby každému z 92 řadových domů dali vlastní identitu a jedinečný vzhled, a přitom dodrželi stanovený rozpočet.

Spojit všechny tyto požadavky do jediné stavby znělo na počátku stejně nemožně, jako vyřešit kvadraturu kruhu. Nakonec se ale dílo podařilo a svůj velký podíl na tom mají fasádní komponenty společnosti PREFA. Díky nim se realizace řadových domů v Teltownu stala vrcholným kouskem městské architektury.

Krása, která dává smysl

Krása není pro architekty se studia GFRAFT samoúčelná, prohlašuje jasně Lars Kruckenberg: „My věříme, že krása budovy podtrhuje její jedinečnost a upoutá oko každého kolemjdoucího.“ Ve stejném duchu chce hvězdné trio architektů pokračovat i ve svém novém projektu v New Orleans, kde pod patronátem hollywoodské megastar, Brada Pitta, staví 150 nových unikátních domů.


Sortiment použitých výrobků PREFA

PREFA Fasádní šablona
Materiál:    barevný legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm, dvouvrstvé vypalované lakování nebo práškování dle RAL nebo NCS
Rozměr:    290 x 290 x 0,7 mm v položené ploše (12 ks v 1 m2)
Hmotnost:    2,6 kg/m2
Pokládka:    na plné bednění nebo na laťový rošt
Upevnění:    patentovaná příchytka PREFA na každou šablonu

PREFA Falcovaná taška
Materiál:    barevný legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm, dvouvrstvé vypalované lakování nebo práškování dle RAL nebo NCS
Rozměr:    600 x 420 x 0,7 mm v položené ploše (4 ks v 1 m2)
Hmotnost:    2,3 kg/m2
Sklon střechy:    od 12° = 21,0 %
Pokládka:    na plné bednění (min. 24 mm silné se separační vrstvou) nebo střešní latě 50 x 30 mm s mezilatí
Upevnění:    dvě patentované příchytky PREFA na každou tašku (8 ks v 1 m2)
0 komentářů
přidat komentář

Související články