Český pavilon se po EXPO vrátí z Milána domů – do Vizovic

Vložil
Tisková zpráva
20.07.2015 20:30
KOMA MODULAR s.r.o.

CHYBIK + KRISTOF

Generální ředitel společnosti KOMA, která České republice pronajímá pavilon na EXPO 2015, dnes v Miláně oznámil, co bude s elegantní budovou po ukončení Všeobecné světové výstavy. Firma poněkud překvapivě nakonec nekývla na nejvyšší finanční nabídku, ale na možnost udělat z pavilonu nový symbol domácího města a kraje.

"Pavilon rozebereme, převezeme a znovu postavíme u nás ve Vizovicích," oznámil ředitel společnosti KOMA Stanislav Martinec, "k tomuto rozhodnutí mě vedly tři základní důvody: za prvé jsme prodali námi vyráběné moduly díky úspěchu na EXPO do Paříže, Hamburku, Londýna a dalších měst, za druhé nám velmi záleží na zachování původního rázu a architektury budovy a jeho účelném užívání a za třetí jsem patriot, takže když mohl Tomáš Baťa ve své době postavit ve Zlíně nejvyšší budovu v Evropě, můžeme my ve Vizovicích postavit pavilon z EXPO."

Cena budovy přesahuje sto milionů korun - stát přitom za její pronájem zaplatí jen šedesát milionů, další desítky milionů bude stát společnost KOMA převoz a znovupostavení pavilonu.

"Nejde o samolibé gesto," dodává Stanislav Martinec,"velmi vážně jsem zvažoval všechny nabídky, včetně té, kdy by pavilon mohl stát nedaleko restaurace z EXPO 1958 na Letné, ale po rozhovorech s architekty paní Evou Jiřičnou a Davidem Vávrou jsem se rozhodl pro Vizovice."

Pavilon České republiky bude do konce roku 2015 odvezen z Itálie a během roku 2016 vyroste ve Vizovicích a bude sloužit jako výstavní prostor zaměřující se na historický odkaz české účasti na EXPO s důrazem právě na to milánské. Horní patra pak budou sloužit jako administrativní centrum společnosti KOMA. 

"Pro nás je podstatné to, že jsme mohli na EXPO představit funkční, ekologickou a přitom elegantní budovu, jejíž inovativní konstrukce vzbudila takový zájem, že se společnosti KOMA její investice vrátily dřív, než EXPO skončilo," komentuje oznámení o převozu pavilonu do Vizovic generální komisař Jiří František Potužník, "EXPO má sloužit k propagaci českého vědeckého, průmyslového a kulturního potenciálu a toto je důkaz, že naše firmy ho mají i ve světové konkurenci."

EXPO 2015 se koná v Miláně od 1. května do 31. října 2015 a na národní účast přispělo na třicet soukromých firem částkou přesahující padesát milionů korun, což je nejvíc v novodobé historii Světových výstav.  Celkové investice přesahují dvě stě milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články