Prostějov si objedná studii na využití jezdeckých kasáren

Vložil
ČTK
20.07.2015 10:50
Prostějov

Prostějov - Prostějovská radnice si nechá vypracovat studii, která jí napoví, jak má naložit s opuštěným areálem bývalých jezdeckých kasáren. Město pro kasárna totiž stále nenašlo nové využití a žádný životaschopný projekt zatím nepředložili ani podnikatelé, kterým radnice nemovitosti nabídla. Chátrající jezdecká kasárna už delší dobu zejí prázdnotou a přitahují lidi bez domova.

    Primátorův náměstek Zdeněk Fišer (ČSSD) ČTK sdělil, že studii na využití lokality jezdeckých kasáren předepisuje před zahájením případné výstavby v této části města územní plán. "Dalším důvodem je požadavek opozičních zastupitelů, kteří trvají na zachování stávající budovy. Dostaneme tak odpověď na to, jestli je ekonomicky výhodnější stavět takzvaně na zelené louce nebo nákladně rekonstruovat stávající, zchátralou budovu," uvedl Fišer.
    Studie, která bude stát 200.000 korun, by měla dát odpověď na otázku, zda případná rekonstrukce umožní změnit uspořádání kasárenského objektu tak, aby jej bylo možné využít k bydlení. "Stávající dispozice kasáren je dána požadavkem na hromadné ubytování vojáků. Přestavba například na komunitní dům pro seniory si vyžádá podstatný zásah do stavebních konstrukcí. Je otázkou, jak by se cítili budoucí obyvatelé v bývalém, byť zrekonstruovaném kasárenském objektu," míní Fišer.
    Radnice už dříve obdržela šest projektů, avšak ani jeden se kvůli vysokým nákladům nepodařilo uvést v život. Před několika lety se například uvažovalo o stavbě domu s pečovatelskou službou, která měla stát 159 milionů korun. "I když tehdy byla možnost získat velkorysou dotaci, tak investoři nakonec od záměru ustoupili," podotkl Fišer.
     Podle náměstka bude zřejmě nejlepší, když se budovy zbourají. Město by pak mohlo získat dotaci na regeneraci tohoto území. Pozemky jsou v majetku města a podle územního plánu tam může být postavena občanská vybavenost. Radnice uvažovala, že na místě jezdeckých kasáren postaví multifunkční centrum, které by mělo nahradit starý společenský dům, o jehož demolici ale zatím nebylo rozhodnuto.
    Radnice už vypsala tendr na zbourání budov kasáren, který vyhrála firma DEKONTA - AQUASYS - demolice. Zbourání kasáren by mělo stát zhruba 4,4 milionu korun, což je o devět milionů méně, než radnice předpokládala.
    Jezdecká kasárna byla v Prostějově postavena na konci 19. století. Nejprve v nich sídlil jezdecký pluk, který poté nahradila radiolokační jednotka. V 90. letech armáda kasárna opustila a od té doby chátrají. V areálu bylo 13 budov. Součástí areálu je jídelna, sklad i autopark.
0 komentářů
přidat komentář

Související články