U Zruče nad Sázavou na Kutnohorsku otevřeli novou rozhlednu

Vložil
ČTK
16.07.2015 16:00


Zruč nad Sázavou (Kutnohorsko) - U Zruče nad Sázavou na Kutnohorsku dnes otevřeli novou rozhlednu Babka, která by měla do města přitáhnout více turistů. Výstavba vyšla na 3,7 milionu korun a z 85 procent ji zaplatila Evropská unie, řekl ČTK starosta Martin Hujer.

    Dřevěná rozhledna, jejíž název vzešel z ankety mezi místními lidmi, stojí v lokalitě Mezi cestami, asi dva kilometry severně od města v nadmořské výšce 451 metrů. Vyhlídková plošina je umístěna 24 metrů nad okolním terénem.
    "Rozhledna je spojena s pěší stezkou, která je situována tak, aby turista minul všechny význačné body," uvedl starosta. Turistická stezka začíná u vlakového nádraží. Lidé, kteří přijedou autem, mohou zaparkovat u nového hřbitova, asi kilometr od rozhledny.
    Po zdolání 130 schodů se návštěvníkům naskytne pohled na celé město i jeho okolí - na jihovýchodě je to vrch Melechov u Ledče nad Sázavou, na jihozápadě vrch Velký Blaník u Vlašimi, východním směrem výletníci spatří vrch Fiolník u Vlastějovic a západně vrch Jordán a obec Chabeřice. Rozhledna bude celoročně přístupná, vstup na ni je zdarma.
    Ve středních Čechách byla v minulosti postavena například rozhledna Bohdanka v Bohdanči na Kutnohorsku, další podobnou stavbu otevřeli na vrchu Kaňk u Kutné Hory nebo na Březáku nedaleko Lbosína na Benešovsku. Nedávno byla také obnovena někdejší Drtinova rozhledna na vrchu Besedná u Chotilska na Příbramsku a na Krušné hoře nedaleko Hudlic na Berounsku vyrostla rozhledna Máminka. Otevřít by se brzy měla také rozhledna Čížovka u Kněžmostu na Mladoboleslavsku.
0 komentářů
přidat komentář