Připravuje se soutěž na vzhled výdechu z tunelu Blanka

Vložil
ČTK
13.07.2015 22:35
Praha

Federico Díaz

Praha - Výtvarníci a architekti mají pomoci najít nový vzhled pro betonový výdech v ulici Nad Octárnou nedaleko Pražského hradu. Objemný tubus, který odvádí zplodiny z tunelového komplexu Blanka, je široký devět metrů a ční do výšky 24 metrů. Místní obyvatelé preferují jeho ozelenění, uvedl na webu Prahy 6 místostarosta Martin Polách (ANO).

    Při stavbě tunelu Blanka, který je součástí městského okruhu v Praze, hledali stavaři v úseku Prašný most - Malovanka vyvýšené místo tak, aby výdech odváděl zplodiny od obydlí. Původně měl být tubus vysoký 15 metrů stejně jako římsa střechy sousedního domu. "Místní obyvatelé si s investorem vyjednali zvýšení objektu o téměř 10 metrů kvůli lepšímu rozptylu zplodin," uvedl Polách. I proto prý padl původní návrh na architektonické ztvárnění tubusu, který vypracoval česko-argentinský umělec Federico Díaz.
    "Praha 6 tento technický objekt vnímá jako výzvu k vytvoření zajímavého veřejného prostoru, kde by bylo možné tento technicistní monument vizuálně podtrhnout, ovšem chce také respektovat požadavky místních," uvedl místostarosta. Prostor prý dostanou neotřelé nápady a to jak odborné, tak laické veřejnosti. Podobný betonový válec stojí také v Praze 7 v ulici Nad Královskou oborou.
    Stavbu tunelu Blanka provází řada potíží. Praha se kvůli němu soudí s dodavateli. Tunel, který včetně napojení na Strahovský tunel vyjde na 43 miliard korun, by se po opakovaných odkladech měl otevřít v polovině září.
0 komentářů
přidat komentář

Související články