Výstava v Kroměříži představí památky zahradního umění

Vložil
ČTK
08.07.2015 16:55
Kroměříž

Kroměříž - V Květné zahradě v Kroměříži bude v pátek otevřena výstava, která představí památky zahradního umění. Vernisáž se uskuteční v 15:00 a expozice bude přístupná denně během otevírací doby zahrady až do 2. srpna. ČTK to dnes řekla mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkové ústavu Dagmar Šnajdarová.

    "Výstava seznámí s metodami, které památkářům pomáhají rozpoznat umělecké hodnoty historických sídel, parků a zahrad a určit správnou cestu k jejich zachování. Prezentované postupy byly odzkoušeny na objektech po celé České republice, kromě kroměřížských zahrad se do výběru dostaly například zahrady kláštera cisterciáků ve Vyšším Brodě nebo zahrady zámku v Uherčicích," popsala Šnajdarová.
    Květná zahrada se po obnově stala velkým turistickým lákadlem. Podle Šnajdarové ji letos od ledna navštívilo téměř 60.000 lidí. Pro zájemce o hlubší poznání Květné zahrady, její historie a obnovy jsou připraveny pravidelné komentované prohlídky, které se v červenci a v srpnu konají od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 14:00. I mimo termín je ale možné komentovanou prohlídku objednat.
    Květná zahrada patří k nejvýznamnějším zahradním dílům v Česku a je unikátní i v celoevropském měřítku. Myšlenka na její založení vzešla od biskupa Karla II. Lichtensteina z Castelkorna poté, co se mu dostala do rukou kniha o zahradách ve Versailles. Ty ho natolik nadchly, že se rozhodl podobně krásné zahrady založit také na biskupských državách v Kroměříži.
    Projekt biskup svěřil císařskému architektovi Giovannimu Pietrovi Tencallovi a plány byly uskutečněny v letech 1665 až 1675. V následujících staletích prošla zahrada různými úpravami, sloužila také jako zázemí pro zámek a na původně květinových záhonech se pěstovala zelenina a ovocné stromy. Díky tomu se ale dochovala, protože nebylo změněno její původní základní rozložení.
    A díky dobové dokumentaci jsou také poměrně dobře známy i všechny rostliny, které v původním Libosadu byly, což bylo důležité pro její nedávnou obnovu. V roce 1998 byl celý areál Arcibiskupského zámku a zahrad zapsán na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář