Vítězný projekt Nobelova centra ve Stockholmu od Davida Chipperfielda

Vložil
Petr Šmídek
03.05.2014 20:15
David Chipperfield

V mezinárodní soutěži na nové sídlo Nobelovy nadace v centru Stockholmu zvítězil návrh londýnského architekta Davida Chipperfielda, který si do týmu přizval berlínské krajináře Topotek 1, aby v jižní části pozemku ztvárnili nový park 'Nobel Trädgård'.
Nobelovo centrum - 'Nobelhuset' - má vzniknout na nábřeží Nybrokajen v blízkosti Švédského národního muzea navrženého Schinkelovým žákem Friedrichem Augustem Stülerem.
Soutěžní porota na Chipperfieldově návrhu ocenila jeho “lehkost a otevřenost“, který je “zprostředkovatelem důstojnosti a ztělesněním ideálů Nobelovy ceny, čímž může sloužit jako inspirace pro nacházející generace“.
Chipperfield ke svému vítěznému projektu dodává: „Nobelova cena je všeobecně považována za nejvýznamnější ocenění za výjimečné lidské úspěchy na poli vědy, literatury a světového míru. Nobelovo centrum není jen stvrzením jedinečné historie, ale také vybudováním základů, na nichž bude možně postavit novou zcela otevřenou epochu. Období, kdy nebudou úspěchy Nobelovy ceny pouze uchovávány a přístupné historikům, ale stane se aktivním a živoucím zdrojem inspirace pro budoucí generace, k povzbuzení jejich naděje a víry v lidské úspěchy, které mohou přispět k lepšímu světu.“
V prostorově velmi limitovaném objektu se na dvoupodlažním podzemním parkovišti nachází auditorium, muzeum, konferenční místnosti, kanceláře, knihovna, restaurace, kavárna s barem a obchod. Auditorium - 'Nobelsalen' – v nejvyšším poschodí zároveň představuje hlavní sál s úžasným panoramatickým výhledem na město, kde se bude odehrávat obřad předávání Nobelovy ceny.
Fasáda z průhledného skla, opakních panelů a kamenných prvků se postará o dramatické proměny objektu v průběhu dne. V závislosti na světelných podmínkách bude „oscilovat mezi masivností a lehkostí, přísností a hravostí, uzavřeností a otevřeností, čímž odráží hodnoty Nobelovy ceny mezi tradicí a moderností, historií a budoucností.“
Dokončení Nobelova centra je plánováno na rok 2018.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články