Radnice v Brně vystaví modely dvou úseků rychlostní silnice R43

Vložil
ČTK
29.07.2006 00:50
Brno

Brno - Brněnská radnice nechá zhotovit rozměrné modely dvou úseků plánované rychlostní silnice R43, která má spojit Brno se Svitavami a východem Čech. Oba budou vystaveny v Urban Centru, které město zřídilo na Staré radnici pro lepší informovanost občanů o velkých stavebních projektech. Stavba má řadu odpůrců, silnice má totiž vést přes bystrcké sídliště a v těsné blízkosti rekreační oblasti Brněnské přehrady.

"Komunikace prostřednictvím modelů se nám osvědčila u železničního uzlu. Tato prezentace je pro občany srozumitelnější než počítačový model nebo grafické provedení. Diskuze snad potom bude oproštěna od polopravd a účelových lží," řekl dnes novinářům primátor Richard Svoboda (ODS).
Modely v měřítku 1:2000 budou stát dohromady 428.000 korun. První z nich přiblíží úsek od hranic Brna a Rozdrojovic přes Kníničky a Bystrc po křížení R43 s potokem Vrbovec. Ve skutečnosti je 3,3 kilometru dlouhý. Druhý model se zaměří na území Bosonoh a Troubska včetně mimoúrovňové křižovatky s dálnicí D1.
Takzvanou bystrckou variantu vedení R43 kritizují občanská sdružení, vznikla dokonce petice, pod kterou se podepsalo více než 35.000 lidí. Podle aktivistky Jany Palkové pomáhá velký zájem lidí přenést problematiku silnice před zákonodárce. Senátní petiční výbor už projednával problematiku územního plánu, který prý byl přijat protiprávně. O  věci podle senátora Jiřího Zlatušky rozhodne výbor na podzim.
Silnice R 43 má odklonit nákladní transitní dopravu z centra Brna. O trasu se vedou spory už více než 12 let. Novou dopravní tepnou by mělo podle odhadů odborníků jezdit asi 25.000 aut denně. Druhou variantou, kterou požaduje většina aktivistů, je vedení silnice Boskovickou brázdou. Sjezd z D1 by v tomto případě byl u  Ostrovačic.
0 komentářů
přidat komentář