Obnova kláštera v Teplé za 500 milionů byla dokončena

Zdroj
Štěpánka Tupá
Vložil
ČTK
26.06.2015 18:40
Teplá (Chebsko) - V Klášteře premonstrátů v Teplé na Chebsku byla dokončena obnova za 500 milionů korun. Barokní jádro kláštera prošlo během pěti let celkovou revitalizací, veřejnosti budou zpřístupněny například i unikátní historické štoly. Ve zrekonstruovaných prostorách vznikne i takzvaná Hroznatova akademie, která bude sloužit jako kulturně-vzdělávací středisko. U příležitosti slavnostního ukončení stavby to dnes ČTK řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

    "V první řadě má obnova zásadní význam pro Karlovarský kraj - je to největší dotace na kulturní památku, jakou kdy získal. Budeme se proto snažit udělat vše pro to, aby se klášter co nejdřív zaplnil turisty. Význam ale má i pro školy. Je nutné, aby děti věděly co se tu dělo. V tomto objektu bývala kasárna, když jsem tu byla ve svých sedmi letech, divila jsem se, co je tady za chlév, kde pobíhají kohouti a prasata. A nyní? Je to krásný klášter, který bude sloužit svému původnímu významu," uvedla Šlechtová.
    Z evropských fondů se na obnovu kláštera podařilo získat 425 milionů, zbylé prostředky zajistil stát. V roce 2009 začal v klášteře pětiletý archeologický výzkum, samotné opravy byly zahájeny v roce 2012. "Velkým problémem v areálu byla obrovská vlhkost. Říčka Teplá protékala suterény konventů, bylo velmi náročné vše odvodnit a vysušit. Věnovali jsme se ale i detailům - ve výzdobě, v kování i v dalších jednotlivých prvcích," řekl ČTK manažer projektu Václav Maršík.
    Veřejnost bude mít poprvé v historii možnost navštívit i štolový systém v podzemí konventu. "Návštěvníci budou moct poprvé vidět jedinečné štoly, kterými protéká říčka Teplá a které udržují klima celého objektu. Takový systém odvodňovacích kanálů nikde jinde nenajdete," popsal Maršík.
    Unikátní je i způsob zapojení moderních technologií do obnovy. "Budovy jako takové jsou historické a jsou velice cenné, ale zároveň jsou vybaveny nejmodernější technologií, jakou dnes lze ve stavebnictví použít. A to nejen z hlediska elektroniky, ale i dalších věcí," řekl manažer.
    Kulturně-vzdělávací středisko Hroznatova akademie se otevře 1. července. Návštěvníci se budou moct vydat na volně přístupnou naučnou stezku v areálu kláštera nebo do expozice mapující archeologický průzkum. Středisko nabídne prostor pro vzdělávací semináře a kongresy, spolupracovat bude i s uměleckými školami nebo Univerzitou Palackého v Olomouci.
    Klášter v Teplé založil v roce 1193 blahoslavený Hroznata. Po staletí býval centrem vzdělanosti i důležitým hospodářským subjektem. V roce 1950 byl ale stejně jako další kláštery v Československu uzavřen a sloužil 28 let jako kasárna Československé lidové armády. Pouze kostel a knihovna byly od roku 1958 zpřístupněny. Po odchodu armády budovy chátraly. Teprve v roce 1990 byl klášter navrácen řádu premonstrátů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články