Signatáři petice proti výstavbě City parku v Jihlavě neuspěli

Vložil
ČTK
29.07.2006 00:55
Jihlava

Jihlava - Odpůrci výstavby obchodního a zábavního centra City park v Jihlavě u tamních radních neuspěli. Primátor signatáře petice v dopise upozornil na to, že stavba je v souladu s územním plánem, který zastupitelstvo bez protestů obyvatel schválilo již před pěti lety. Také Národní památkový ústav letos v dubnu posoudil stavbu v lokalitě jako přípustnou. Veřejnost se může s  veškerými podklady k územnímu řízení seznámit na magistrátu, napsal primátor Vladimír Hink (ODS) organizátorovi petice. Řízení bylo současně zastaveno kvůli vyřešení zásahu stavby do Koželužského potoka.

Dopis, který ve čtvrtek projednala rada, má ČTK k dispozici. Petici s 399 podpisy obdržel magistrát 23. června. Podle signatářů stavba zásadně poruší kompozici historického centra a jeho okolí. Nákupní a zábavní centra by se podle nich měla stavět na periferii města. Historické centrum někdejšího královského horního města by mělo být zachováno pro další generace.
Zahájení stavby obchodního a zábavního centra v Jihlavě plánuje investorská společnost CEI Building na letošní září. Komplex s obchody, restauracemi a multikinem za 1,3 miliardy korun pod Znojemským mostem by chtěl investor pro veřejnost otevřít v létě 2008.
V  lokalitě musí být zachován biokoridor, cyklotrasa a v parteru by mělo vzniknout až 25 procent relaxační zeleně. Stavba také nesmí zaclonit výhled na městské jádro. Budova podle plánu převýší Znojemský most asi o pět metrů, což je méně než původní průmyslový komplex. Ten už investor nechal zdemolovat. Centrum by mělo stát na rozloze více než 20.000 čtverečních metrů. Na stavbě bude pracovat 550 lidí. V komplexu vznikne 120 prodejních jednotek. Zákazníci budou do areálu přijíždět přes novou kruhovou křižovatku, k dispozici jim bude parkoviště pro 900 vozů. Centrum by po dokončení mělo zaměstnávat 450 lidí.

> Občané se budou moci na internetu vyjádřit ke stavbě City Parku 
> Proti stavbě City Parku v Jihlavě vznikla petice 
> Stavbu zábavního centra v Jihlavě chce investor zahájit na podzim 
> Projekt obchodního centra v Jihlavě se nelíbí památkářům 
> Demolice objektů pro City Park v Jihlavě začnou v listopadu
0 komentářů
přidat komentář

Související články