Pchjongjang má zářivě nový letištní terminál

Vložil
ČTK
25.06.2015 12:55


Pchjongjang - Čokoládové fondue, espreso, tyčinku Mars, značkové košile či luxusní hodinky si budou moci koupit cestující, kteří zavítají na nový letištní terminál v severokorejské metropoli Pchjongjangu. Komunistická Severní Korea v posledních letech dokončila řadu nákladných moderních stavebních projektů, podle organizací pro lidská práva ale většina lidí v KLDR stále žije v chudobě a nemá peníze na to, aby těchto vymožeností využívala.

    Státní deník Rodong Sinmun dnes věnoval chystanému otevření zářivě nové budovy několik stránek. Na fotografiích je vidět i mladý severokorejský diktátor Kim Čong-un s manželkou při prohlídce restaurací a obchodů terminálu.
    Terminál, který bude sloužit pouze několika málo letům, má být otevřen 1. července. Prosklená budova je údajně šestkrát větší než starý terminál, počet pasažérů, který ji využije, ale pravděpodobně nebude vysoký. Většina letů se odehrává na trase mezi Pchjongjangem a čínskou metropolí Pekingem. Využívají je buď čínští turisté nebo severokorejští političtí nebo ekonomičtí činitelé.
    Severokorejský list Rodong Sinmun otiskl tři strany snímků s vůdcem KLDR Kim Čong-unem a jeho manželkou Ri Sol-ču při inspekci terminálu. Na jedné z fotografií je v letištním duty-free obchodě vidět běžné západní zboží jako tyčinky Mars, bonbony Werther's Original a lahvové pivo. Další fotografie zachycuje kavárnu, kde se podávají kávové nápoje na základě espresa.
    Podle severokorejské tiskové agentury KCNA Kim při prohlídce letiště vyzval rovněž k výstavbě vysokorychlostní železnice a dálnice mezi Pchjongjangem a letištěm, které se nachází asi 24 kilometrů severozápadně od metropole.
    Při svém nástupu k moci v roce 2011 Kim slíbil, že zvýší životní úroveň v izolované KLDR. Převážná část dokončených projektů, například lyžařská střediska či akvaparky, je ale pro řadové občany cenově nedostupná. Většina obyvatel KLDR totiž nadále žije v bídě a trpí nedostatkem jídla, pitné vody a stabilních dodávek elektřiny, poznamenal zpravodajský server BBC News.
    Nový letištní terminál byl v severokorejském tisku představen v den, kdy si KLDR připomíná 65. výročí začátku korejské války (1950-53). Konflikt byl ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou, takže obě Koreje zůstávají doposud technicky ve válečném stavu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články