V Plzeňském kraji začíná největší festival barokní kultury v ČR

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
24.06.2015 21:50
Nepomuk (Plzeňsko) - Plzeňský kraj bude o prázdninách dějištěm nejrozsáhlejšího festivalu barokní kultury v Česku. Akce s názvem 9 týdnů baroka začne příští pondělí a postupně představí 63 lokalit. Každý den bude Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK) odkrývat bohatství západočeského baroka a umožní zažít dobovou atmosféru všemi smysly, řekla ČTK Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015, která přehlídku 120 souborů a umělců s 50 regionálními partnery pořádá.

    V prvním týdnu se představí krajina jižně od Plzně, rodiště sv. Jana Nepomuckého, světce střední Evropy a jednoho z českých zemských patronů s programy na barokních zámcích Kozel a Žinkovy. Festival začne v pondělí ve Spáleném Poříčí, pokračuje v Nových Mitrovicích a Žinkovech, v Nepomuku a na zámku Kozel. Slavnostní zahájení bude v sobotu na Zelené hoře s prohlídkami jinak nepřístupného zámku.
    V programu si podle organizátorů vyberou lidé všech generací i různých zájmů. "Stavíme na zkušenostech loňských 6 týdnů baroka," řekla manažerka festivalu Kateřina Melenová.
    "Plzeňský kraj je místem setkání architektů Santiniho a Dientzenhofera, barokní krajina tu má neopakovatelnou atmosféru a kostely, kláštery a města čekají na nové návštěvníky. Festival přináší jedinečné příležitosti, jak se setkat s barokní i současnou kulturou v prostředí památek. Otvírá se tím možnost vytvořit ze západočeského baroka značku, za kterou se budou sjíždět hosté z celé Evropy," řekl ministr kultury Daniel Herman.
    Ve druhém týdnu se festival přesune na Klatovsko, kde budou hlavními tématy jezuité a zázračná Madona klatovská. Chotěšov a Přeštice jsou třetí představovanou oblastí na křižovatce poutních cest u další zázračné Madony - Divotvůrkyně Přeštické. Tachov a Planá pozve na cesty k pramenům i na barokní pouť. Domažlicko je spojeno s tradicí Chodů, stále živého folkloru s barokními kořeny. Oblasti Stříbro a Kladruby vévodí klášter Kladruby a barokní zámky. "Santiniho hvězdy jasně září v oblasti Plasy, Mariánská Týnice a Radnice. Krajina barokních soch, ozdobená perlou - manětínským zámkem, okouzlí návštěvníky v okolí Nečtin a Manětína. V oblasti Sušice v krajině pod křídly Anděla Strážce se festival završí," uvedla Reifová.
    Návštěvníky čekají Barokní noci s dobovými ohňostroji, hudební produkce i pokrmy české kuchyně. Vrcholem programu je obnovená světová premiéra barokní korunovační opery Costanza e Fortezza ve věrné replice barokního divadla ve Světcích u Tachova 31. července a 1. srpna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články