Díky sochařské přehlídce bude v Brně rozhledna i poustevna

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
23.06.2015 22:45
Brno

Brno - Na rozhraní sochařství a architektury se v pátém ročníku pohybuje přehlídka Sochy v ulicích - Brno Art Open. Do některých děl se tak dá vstupovat, případně čerpají inspiraci z architektonických a urbanistických principů. Přehlídku tvoří práce osmi autorů rozmístěné pod širým nebem v brněnských ulicích, parcích a na náměstích. Asi polovina jich vznikla přímo pro Brno Art Open, některé mají monumentální rozměry.

    Například sochař Čestmír Suška nechal postavit na Moravském náměstí obří rozhlednu. Vznikla jeho typickou technikou, která spočívá v prořezávání plášťů železných tanků a kontejnerů. "V tomto případě jsem cisternu rozřezal a znova složil," popsal Suška. Rozhlednu doplňuje ještě menší skulptura s kavárnou.
    Jiří Příhoda v příštích dnech na Špilberku instaluje experimentální sochu-obydlí z laminovaného skla a unikátních "sendvičových panelů" formovaných ve vakuu. "Materiál je desetkrát lehčí než beton, ale pevnost v tahu má stejnou jako betonové panely. Je to neuvěřitelná technologie, ale zatím je drahá," řekl Příhoda. Dílo nazvané Poustevna má sloužit k rozjímání.
    Jako poctu k nedožitým 90. narozeninám významného brněnského autora Dalibora Chatrného zařadili pořadatelé do přehlídky Sochy v ulicích také jeho objekt na sídlišti Starý Lískovec v Brně z roku 1982. Dílo nazvané Pět segmentů kruhu je Chatrného jedinou monumentální realizací v architektuře. Přehlídky se dále účastní Ukrajinec Daniil Galkin, Aleš Veselý a tři absolventky Akademie výtvarných umění Jana Doležalová, Pavlína Hlavsová a Eliška Perglerová.
    Počet umělců a děl je letos menší než v minulých letech. Příčinou je stagnující rozpočet, který od počátku činí dva miliony korun. Náklady se však postupně zvyšují.
    Kurátorka Magdalena Juříková by byla ráda, kdyby alespoň jedna socha z každého ročníku přehlídky zůstala v ulicích na trvalo. Letos by to podle ní mohla být například Suškova rozhledna nebo dílo Před tím a za tím Aleše Veselého, které lidé najdou na nároží Jakubské a Rašínovy ulice.
    "Je velmi obtížné vyhovět všem podmínkám a požadavkům pro umístění soch, aby to bylo bezpečné, nepřekáželo, aby to zároveň mělo důstojné okolí. Je potom škoda, když dílo po dvou měsících zmizí," řekla kurátorka. Přehlídka potrvá do 30. srpna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články