Historizující střešní okna a prosklení SOLARA - na Kampě, na vesnickém mlýně i na GASK v Kutné Hoře

Vložil
Tisková zpráva
22.06.2015 13:15
Solara, s. r. o.

Pod střechami se dříve nebydlelo, v současnosti se tam bydlí i pracuje. Při rekonstrukcích památkově hodnotných budov jsou často kladeny požadavky také na prosvětlení a větrání podkroví při zachování původního vzhledu střechy.

Rodinná manufakturní firma
Firma rodiny Formánkových se zabývá výrobou moderních i historizujících střešních oken. Dlouhodobě se věnuje řešením, která využívají současné technologie při zachování vnějšího vzhledu historických budov. Interiér podkroví je pak v rámci daných možností dostatečně prosvětlen tak, aby se v něm lidé cítili zcela přirozeně.

Autentické materiály a citlivý vzhled
Výroba je zaměřená na autentické a ekologické materiály. Základním konstrukčním materiálem je zpravidla lokálně těžené borovicové dřevo, vždy z území České republiky. Povrchové úpravy čistými oleji bez rozpouštědel jsou již na střešních oknech vyzkoušené a mají své příznivce. Pro památkově chráněné domy se nejčastěji používají dva typy oken:

Historizující střešní okno KLASIK přivádí do podkroví téměř dvakrát více světla v porovnání se střešním oknem běžné konstrukce. Plocha skla tohoto střešního okénka je 1,8krát větší než u běžného střešního okna doporučovaného rozměru cca 60 × 60 cm. Typ Solara KLASIK vznikl v návaznosti na vzhled dříve typického střešního výlezu, detail jeho plechování je stejně zdobný a přitom tepelně izolační i uživatelské vlastnosti jsou zcela soudobé. Více o historizujícím střešním okně Solara KLASIK naleznete ZDE.

Ateliérové střešní okno HISTORIK umožňuje velkoplošné prosvětlení podkroví při zachování historizujícího vnějšího vzhledu. Prosklení je členěno na malé okenní tabulky, otvíravé díly jsou výklopné a umístěné dále od sebe, navíc je možné prosklení zapustit do roviny krytiny. Více manufakturní o historizujícím ateliérovém prosklení Solara HISTORIK naleznete ZDE.

Referenční stavby:
Historizující menší střešní okna Solara KLASIK a velké ateliérové střešní prosklení Solara HISTORIK byly použity na Pinkasově paláci v Praze na Kampě. Dům se nalézá mezi Karlovým mostem, Vltavou a Čertovkou.

Střešní okna Solara KLASIK byla použita na budovách bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře, v níž působí Galerie Středočeského kraje GASK.

Atypická okna Solara KLASIK se zcela maskovaným elektromotorem, který není viditelný zvenku ani zevnitř, byla použita na historizující novostavbě v Podkozí. Okna jsou oplechovaná speciální dánskou předzvětralou mědí a osazena v precizně zpracované břidlicové střeše.

Další jedinečné reference najdete na www.solara.cz, projekty si můžete prohlédnout také na videích na YouTube kanále Solara a aktuality sledovat  na facebooku Krásné bydlení v podkroví.
0 komentářů
přidat komentář

Související články