V Brně proběhl druhý ročník Konference časopisu Smart Cities

Vložil
Tisková zpráva
15.06.2015 00:15
Ve středu 3. června 2015 se v prostorách Hvězdárny a planetária Brno uskutečnila Konference časopisu Smart Cities. Jednalo se o akci středoevropského významu, jejímž cílem bylo propojit města České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Rakouska. Záštitu nad konferencí převzal Petr Vokřál, primátor statutárního města Brna.

Druhého ročníku Konference časopisu Smart Cities se v Brně zúčastnilo více než 130 zájemců - zástupců 23 měst ze čtyř evropských zemí. První blok konference dal prostor významným městům regionu, tj. Vídni, Praze, Bratislavě a Brnu. Blok zahájilo vystoupení Františka Kubeše, vedoucího oddělení urbánní politiky Ministerstva pro místní rozvoj ČR s představením metodiky konceptu inteligentních měst a s představou o dalším rozvoji konceptu v České republice. Gustav Lebhart z Odboru hospodářství, práce a statistiky Magistrátu města Vídně účastníky konference seznámil s programem otevřených dat, stejně jako zástupce Prahy, Jiří Čtyroký, ředitel Sekce prostorových informací Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Ingrid Konrad, hlavní architektka města Bratislavy, ukázala aktuální stav vývoje smart konceptu a Jaroslav Kacer, předseda Komise Smart City Rady města Brna, informoval o pojetí agendy Smart City a představil plánované změny interních procesů ve městě.

Druhý blok konference byl tematicky rozčleněn na tři oblasti - dopravu, data a veřejný prostor. V oblasti dopravy vystoupil například primátor Plzně Martin Zrzavecký s chytrou kartou ve veřejné dopravě. Na téma data promluvil host z anglického Leedsu, architekt řešení konceptů Smart Cities Ian Jones, který představil tamější otevírání dat. Téma veřejného prostoru otevřela hlavní architektka města Wroclawi Beata Urbanowicz s příspěvkem o lokálních příkladech úprav veřejného prostoru v posledních letech. Zkušenosti s titulem Evropské hlavní město kultury "dva roky poté" prezentoval konzultant veřejné zprávy z Košic, Rudolf Bauer. V příspěvku zaměřeném na "městský prostor jako příležitost" představil redaktor časopisu Smart Cities, architekt Jaroslav Sedlák, několik příkladů iniciativ tzv. zespodu i shora, které citlivým či drobným zásahem výrazně proměnily a kultivovaly veřejný prostor v širším kontextu města. Na závěr konference vystoupil primátor města Brna Petr Vokřál a představil vlastní vizi rozvoje chytrého města.

Konference se odehrávala v prostoru brněnské Hvězdárny a planetária, který před několika lety prošel rekonstrukcí podle návrhu architektonické kanceláře Rudiš-Rudiš. Technické a technologické vybavení přednáškového sálu tzv. digitária umožnilo grafickému studiu Pixl-e doplnit jednotlivé prezentace o vizuálně atraktivní velkorysou projekci v celé ploše sférického stropu místnosti.

Pořadatelem jednodenní konference v Brně byl časopis Smart Cities, který čtvrtletně vychází v několikatisícovém nákladu a je zdarma distribuován zástupcům města a obcí České a Slovenské republiky nad 5000 obyvatel. Pro veřejnost je přístupný on-line na stránce www.scmagazine.cz.

Nové číslo časopisu je zaměřeno na téma "Aktivní občan".
Město je z myšlenkové tradice a podstaty nekonečnou interakcí mezi obcí, její správou a občany, říká v úvodním článku časopisu Jan Urban.  Komunikační technologie 21. století nám k této interakci mohou významně pomoci a aktuální číslo přináší velkou škálu příkladů, jak s jejich pomocí zapojit občany do spolurozhodování o rozvoji města (článek Návod z Polska), jak smysluplně využít jejich nápady, čas a energii. Z nepřehledného hemžení našich mravenišť tak vystupuje tajemná postava, aktivní občan, který rozhodně nemá být pro město soupeřem, ale atraktivním partnerem (Mám připomínky). Aktivní občan dokáže sám přispět k rozvoji dané lokality, pokud k tomu dostane prostor (Město, které se staví samo).Příkladem osobnosti na pomezí je maďarský architekt Šándor Finta, který se z původní pozice aktivisty rozhodl "přejít na druhý břeh" a stal se městským architektem Budapešti. Rozhor s ním nabízí pravidelná rubrika Vize. Pozici městského architekta jako iniciátora vztahů s veřejností komunálním zastupitelům představuje nový dokument ČKA, která svými texty do časopisu pravidelně přispívá.
Chytré město staví na odbourání administrativních překážek pro rychlejší zavedení inovací, k čemuž je potřeba nejprve významně přehodnotit náš systém veřejných zakázek a definitivně opustit model "nejnižší ceny". Tématu veřejných zakázek časopis se vyjadřují dva články, jeden z České a druhý ze Slovenské republiky. Chytré město taktéž staví na své otevřenosti, bez níž nelze oslovit aktivní občany a inovativní firmy, aby s přicházející změnou pomohli. Vůbec poprvé v našich končinách tak došlo k vyhodnocení otevřenosti 26 statutárních měst ČR a sestavení vůbec prvního žebříčku měst podle metodiky Ministerstva pro místní rozvoj.
Časopis tak pokročil do své další fáze, která kromě informací, příkladů dobré praxe a návodů na Smart City poskytuje městům i cennou zpětnou vazbu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články