Břeclav chce opravit zámek za více než 200 milionů

Vložil
ČTK
11.06.2015 14:40
Břeclav

Břeclav - Radnice v Břeclavi plánuje kompletní rekonstrukci zámku, který chátrá. Stát by měla přes 200 milionů korun. Město se na ni bude snažit získat dotaci od státu a Evropské unie, řekl dnes ČTK místostarosta Milan Vojta (ANO). Pokud se to nepodaří, má Břeclav náhradní plán opravovat zámek po etapách. Koalice složená z hnutí Pro Region, ČSSD a ANO se dohodla, že chce v opravě zámku pokročit ještě v tomto volebním období.

    "Hlavním cílem je pro nás získat peníze z dotací, které jsou teď dobře dostupné. Máme i tu výhodu, že z velké části je naše koalice stejná, jako je ve vládě. To není nepodstatné," uvedl Vojta. Ve vládě totiž sedí zástupci ČSSD a ANO doplnění o lidovce.
    Podle Vojty může Břeclav získat dotaci ve výši 85 procent. "Počítáme i s tím, že by se odhadované náklady 200 milionů korun mohly snížit o pětinu až třetinu výběrovým řízením," dodal Vojta.
    Radnice má ale i záložní variantu. "Projektant nám rozpracovává rekonstrukci do určitých etap. Pokud v příštím roce nebudeme mít příslib dotace na kompletní rekonstrukci nebo nebudeme vědět, že je to na dobré cestě, pokusíme se části zámku opravovat krok po kroku z vlastních a nejspíš i úvěrových zdrojů," řekl místostarosta.
    Cílem rekonstrukce je zámek oživit. Nyní je ve zchátralém stavu a přístupná je pouze věž, kterou radnice opravila za dva miliony a loni ji otevřela veřejnosti. "Chceme zámek zatraktivnit a přilákat do něj návštěvníky," uvedl místostarosta. Podle starosty Pavla Dominika (Pro Region) by bylo dobré doplnit i zábradlí na opravené věži. "Nyní je možné se z ní podívat pouze ve dvou směrech, což by se díky zábradlí mohlo změnit," doplnil Dominik.
    Břeclavský zámek je původně renesanční zámeckou stavbou, která byla přestavěna v romantizujícím stylu na umělou zříceninu. Zámek zchátral natolik, že na jeho statické zajištění musela radnice v posledních letech vynaložit desítky milionů korun. Kromě toho má větší část i novou střechu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články