Chomutov rozmýšlí, co s lázněmi, poradí se s architekty

Vložil
ČTK
07.06.2015 19:50
Chomutov

Chomutov - Padesátitisícový Chomutov rozhoduje, co s budovou bývalých městských lázní. Obří stavba uprostřed centra přestala v říjnu 2012 sloužit svému účelu. Občané navrhli přeměnu haly s padesátimetrovým bazénem třeba na adrenalinové centrum. Padla i zmínka o demolici. Radnice se teď chce poradit s architekty.
    Bývalé vedení města navrhovalo objekt nechat zbourat. "Něco zbourat je vždy poslední řešení. Je spousta času přemýšlet, co s lázněmi udělat. Po celém světě jsou dneska vidět chytré snahy využívat stavby, které zbyly po našich předcích a je možné na to navázat. A tady to lze úplně bez problémů," řekl architekt Adam Gebrian na workshopu s chomutovskými občany s tím, že není zapotřebí hledat řešení do měsíce či dvou, ale může se počkat i déle.
    Radnice už má podněty od občanů, kteří si přáli vedle adrenalinového centra třeba jezdeckou halu se stájemi, surf park s umělým vlnobitím či botanickou zahradu a další. Město nyní návrhy občanů projedná se zástupci odborné veřejnosti. "Poslední slovo budou mít Chomutované, kteří musí také rozhodnout, zda a v jaké výši má město financovat případnou rekonstrukci a následný provoz," řekl k tomu primátor Daniel Černý (PRO Chomutov).
    Městské lázně otevřel Chomutov veřejnosti 1. října 1980. Byl to tehdy jeden z nejmodernějších plaveckých areálů na severu Čech. "Dokladem toho je třeba přepouštěcí bazén, díky němuž se mohla snížit hladina plaveckého bazénu, do kterého se vejde 2360 metrů krychlových vody, až o půl metru. Využívalo se to hojně při lekcích pro děti a také při údržbě," popsal ČTK Miroslav Laban, provozní vedoucí nového Aquasvěta v areálu bývalých kasáren na Zadních Vinohradech.
    Aquasvět Chomutov nahradil v říjnu 2012 lázně, které ukončily provoz po havárii hlavního filtru. Zatímco do lázní v posledních letech chodila jen hrstka lidí, a to i když bylo vstupné v některých dnech za korunu, aquasvět je využit téměř na sto procent. "Průměr je 500 osob denně, o víkendech je to až 1200 nebo 1300 lidí. Loni chodili i o prázdninách, kdy jsem předpokládali, že bude volněji," popsal Laban.
    V novém aquaparku jsou tobogány, vířivky, masážní trysky a pětadvacetimetrový bazén. Právě to vidí jako nedostatek profesionální plavci jako je mnohonásobná mistryně České republiky Simona Baumrtová. Chomutovská specialistka na znak láká k tomuto sportu malé plavce. Těm naopak nový areál vyhovuje. Je v něm například i samostatný bazén pro plavání s kojenci. "Právě chybějící atrakce vedly k tomu, že lidé přestali do lázní chodit," podotkl Laban.
    Stopy po návštěvnících jsou uvnitř starého areálu už jen nemnohé. Obří palmy ze vstupní haly přestěhovali zaměstnanci do nového, tam také zamířil obraz akademického malíře Josefa Lieslera. Výtvarné abstraktní dílo na téma vodního živlu je opět dominantou vstupu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články