Stavba berlínského městského zámku vstupuje do nové fáze

Zdroj
Jakub Stříhavka
Vložil
ČTK
07.06.2015 10:30
Německo

Berlín


Berlín - V centru Berlína se v těchto dnech začínají rýsovat zřetelnější obrysy staronové dominanty německé metropole. Stavba repliky někdejšího císařského zámku vstupuje do další fáze, když dělníci začínají na betonový skelet pokládat fasádu. Na otevření zámku pro veřejnost si ještě budou muset Berlíňané počkat čtyři roky, stavitelé jsou ale přesvědčeni, že nedojde k žádnému zdržení.
    Původní zámek, městská rezidence panovnického rodu Hohenzollernů, stál na ostrově na Sprévě nedaleko Alexandrova náměstí do roku 1950. Tehdy nechal komunistický režim Německé demokratické republiky budovu, která byla za druhé světové války vážně poničena, strhnout a na jejím místě v 70. letech vystavěl sídlo parlamentu s rozsáhlým zábavním a restauračním zázemím. Oficiálně se mu říkalo Palác republiky, východní Němci mu však přezdívali mimo jiné "Erichova lampárna" podle vůdce NDR Ericha Honeckera a obrovského množství lustrů v budově.
    Po sjednocení Německa v roce 1990 byl palác uzavřen a procházel nákladnou sanací, kdy se z něj odstraňovala zdravotně závadná azbestová izolace. V roce 2003 však Spolkový sněm nakonec rozhodl o odstranění budovy, a ta byla i přes protesty části Berlíňanů do roku 2008 postupně stržena. V červnu 2013 začala na jejím místě stavba repliky původního městského zámku.
    Před zahájením stavby panovaly obavy z jejího prodloužení nad původní časový plán a z překročení rozpočtu. Živila je zejména zkušenost Berlíňanů s podobně velkolepým projektem Letiště Willyho Brandta, jehož otevření se stále odkládá a rozpočet na stavbu už se zdvojnásobil. Městský zámek však zatím roste podle plánu.
    "V těchto dnech dokončujeme hrubou stavbu, přesně dva roky po jejím zahájení, jak předpokládal časový harmonogram," řekl ČTK Manfred Rettig z nadace berlínského zámku, která má stavbu na starosti. "Začali jsme už obkládat první fasády. Vzhledem k rozsahu prací by to mělo trvat do konce příštího roku, potom přijde na řadu úprava interiérů. Jsme však přesvědčeni, že dodržíme termín plánovaného otevření zámku v roce 2019," dodal.
    "Také z pohledu rozpočtu se průběžně držíme v černých číslech a jsem přesvědčen, že nepřekročíme horní hranici nákladů, kterou stanovila berlínská radnice," uvedl rovněž Rettig. Celkový rozpočet projektu činí 590 milionů eur (16,2 miliardy Kč).
    Nový městský zámek má ze tří stran nést repliku barokní fasády, směrem k Alexandrovu náměstí bude mít moderní vzhled. Do stavby bude podle Rettiga zabudován i jeden zachovaný portál původního zámku. Vnitřní prostory budou částečně sloužit jako galerie, budou se v nich ale konat i přednášky a kulturní akce.
    "Vím, že stržení Paláce republiky vyvolalo mnoho emocí. Jsem ale přesvědčen, že návrat městského zámku do Berlína je správný krok. Věřím, že po otevření se zařadí k hlavním městským turistickým atrakcím a ročně ho navštíví přes milion lidí," řekl Rettig.
0 komentářů
přidat komentář

Související články