Karlovy Vary ještě letos opraví výtah na Zámeckou věž

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
27.07.2006 12:55
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovy Vary ještě letos opraví a také zprovozní rychlovýtah, který v minulosti vozil návštěvníky na historickou Zámeckou věž. Město už má stavební povolení včetně souhlasu památkářů a do dvou týdnu mají začít vlastní práce. První lidé by měli vyjet výtahem asi v  listopadu. Náklady na rekonstrukci výtahu a šachty podél skalního masivu se předběžně pohybují kolem 12 milionů korun. ČTK to řekl náměstek primátora Tomáš Hybner.

    Výtah od Tržní kolonády je mimo provoz už přes 30 let. Dodnes se však na místě zachovalo původní zařízení včetně strojovny. Starou technologii ale už nelze využít, nahradí ji nová. Původní strojovna by mohla být dochována jako malé technické muzeum. Stará šachta zůstane v původní podobě, čeká ji ovšem kompletní rekonstrukce, poznamenal náměstek. "Po zprovoznění výtahu otevřeme také Zámeckou věž. Bude v ní galerie, muzeum voskových figurín a také kavárna," uvedl Hybner.
    V příštích letech by mělo město rovněž upravit skalní masiv v prostoru mezi Tržní kolonádou a Zámeckou věží. Studie počítá se vznikem výjimečné Skalní kolonády a oživením celé lokality. Opraveny by měly být i  dřevěné historické krámky tvořící Tržní kolonádu. Jsou napadeny dřevomorkou a hrozí jim zkáza. "Cílem projektu je vytvořit zcela nový promenádní prostor a současně revitalizovat zanedbané území na skalních terasách pod Zámeckou věží," dodal Hybner.
    Zámecká věž stojí na místě, kde údajně v letech 1370 až 1376 vyrostl strážní hrad, jehož založení se připisuje Karlu IV. Na jeho zříceninách byla roku 1608 vystavěna městská hláska, která postupně získala současnou podobu. V roce 2001 město nechalo asi za 4,5 milionu korun provést statické zajištění obvodových zdí, opravu krovu, výměnu střešní krytiny a slavnostní nasvícení věže.
0 komentářů
přidat komentář