Památkový ústav na výstavě ukazuje svá nová vzdělávací centra

Vložil
ČTK
04.06.2015 10:25
Praha

Praha - Po dva týdny bude v Ledeburské zahradě pod Pražským hradem výstava Památky nás baví. Představuje nově vzniklá vzdělávací centra Národního památkového ústavu (NPÚ), která se snaží památky a péči o ně prezentovat dospělým i dětem. Součástí výstavy jsou i modely různých staveb či interaktivní modely renesanční a barokní zahrady.

    Výstava v Praze potrvá do 21. června, poté bude ještě na zámku Hradec nad Moravicí, hradu a zámku Bečov, v městské galerii Hasičský dům v Telči a v arcibiskupském zámku v Kroměříži.
    Výstava vychází ze čtyřletého projektu, který spolu s NPÚ řešili pracovníci pedagogických fakult Masarykovy a Karlovy univerzity, financoval ho Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI).
    Měl by pomoci prostřednictvím výchovných a vzdělávacích činností tomu, aby děti i dospělí získali větší povědomí o nutnosti ochrany kulturního dědictví. Součástí projektu je vznik sedmi regionálních edukačních center v Bečově, Českých Budějovicích, Hradci nad Moravicí, Kroměříži, Ostravě, Telči a Veltrusích.
    Jejich vzdělávací aktivity představuje právě výstava v unikátním prostředí historické palácové zahrady, která je spolu s dalšími terasovitými zahradami pod Pražským hradem jedinou pražskou památkou ve správě NPÚ. Jinak ústav spravuje stovku objektů po celé zemi, většinou bývalých šlechtických sídel, ale i památek industriálních či lidových.
    Výstava bude přístupná denně od 10:00 do 19:00. Pro dokreslení jsou součástí výstavy speciální pomůcky, které byly pro potřeby vzdělávacích center a jejich programů vytvořeny, třeba modely skriptoria - středověké písařské dílny, mlýna či vitráží, archeologický profil, sada historických mincí hudební a rytmické nástroje či modely staveb a zahrad. Připraveny jsou i doprovodné programy pro školy, které budou pro objednané skupiny zdarma.
0 komentářů
přidat komentář