V září se v Pardubicích otevře opravená sokolovna

Vložil
ČTK
01.06.2015 21:45
Pardubice

Pardubice - Tělocvičná jednota v Pardubicích plánuje téměř po dvou letech oprav v září otevřít opravenou sokolovnu. Stavební firma dokončuje drobné práce a uklízí. Kolaudační řízení začne na konci června. ČTK to dnes řekl místostarosta jednoty Miroslav Janovský.

    "V průběhu léta budou probíhat úklidové práce a rozmístění nábytku a budeme se učit s tou budovou trochu pracovat," řekl Janovský.
    Na stavbě je nyní kolem 70 dělníků, mnohem víc než obvykle. Montují skříně, uklízejí, myjí okna, vytírají, řekl stavbyvedoucí Jiří Kutík. "V největším kalupu jsme byli minulý týden, kdy se finišovalo," dodal.
    Na seznamu sportovních aktivit nově přibude 12 metrů vysoká horolozecká stěna, milovníci lezení bez lana mohou začít trénovat bouldering. Ve velkém sále se budou konat volejbalové, florbalové a basketbalové zápasy, cvičení seniorů a dětí s rodiči.
    "Kromě velkého sálu jsou v ostatních cvičebnách polyuretanové podlahy, která je měkčí, lépe se udržuje. Do sportovních prostor se opravdu hodí," řekl Janovský.
    Sokolovna je díky novému výtahu bezbariérová. Pódium v hlavním sále se zmenšilo, část plochy zabrala horolezecká stěna. Pódium půjde rychle rozložit, aby se sál dal ještě zvětšit. Hodně času zabrala renovace původní stropu, trámy byly hodně poškozené. Ochozy s okny v prvním patře jsou nově kompletně průchozí.
    "Když se budova před 92 lety začala stavět, v plánech byla i galerie, nakonec nebylo dost peněz a ochozy se neudělaly, my je dokončili až teď," řekl Janovský.
    Sokolové během oprav museli navštěvovat pronajaté tělocvičny po městě. Kvůli nedostatku místa ubyla nabídka cvičení rodičů s dětmi, sokolům se tak dočasně snížil počet členů, řekla jednatelka jednoty Lenka Avramová.
    Kompletní náklady vyjdou na 128 milionů korun. Zhruba na polovinu z nich sokolové dostanou evropské dotace. Také si půjčili od města zhruba 40 milionů korun. Na splátky nejspíš nebudou mít peníze. Podle Janovského šlo o jeden z nekomplikovanějších projektů v zemi.
    První firma stavbu opustila. Zpočátku podcenila náklady, později se ukázalo, že práce budou podstatně dražší než za 90 milionů korun. Sokolové pak museli vybírat novou stavební společnost. Poskytovatel dotací jim také kvůli komplikacím krátil dotace, z původních 70 milionů korun se snižuje příspěvek o více než deset milionů korun.
    "S městem o půjčce budeme jednat po dokončení celého projektu. Předcházející firma stavbu opustila, byli jsme v obrovském časovém tlaku, bylo to velmi náročné. Budeme vést soudy s původním firmou a organizátorem výběrového řízení. Uvidíme, kolik se nám podaří od nich získat jako náhradu škody," řekl Janovský.
0 komentářů
přidat komentář

Související články