Olomoucká radnice dokončila opravu lávky nad tamním výstavištěm

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
26.07.2006 18:50
Olomouc

Olomouc - Obyvatelé i návštěvníci Olomouce se mohou ode dneška dívat na květinové záhony výstaviště Flora z ptačí perspektivy. Radnice dokončila rekonstrukci několik set metrů dlouhé lávky, která spojuje dva městské parky a překlenuje rušnou výpadovou silnici na Brno. Náklady na třetí etapu oprav se vyšplhaly na 22,5 milionu korun. Celkem 75 procent z částky získalo město z programu Phare.

    "Lávka není jen komunikace spojující dva městské parky. I další generace se nyní může podívat na parky z nadhledu," řekl při otevření lávky olomoucký primátor Martin Tesařík.
    Podle mluvčí výstaviště Zuzany Studené zprovoznění lávky umožní lidem také bezbariérový vstup do pavilonu A. "Návštěvníkům květinových výstav také umožní bezproblémový přechod z areálu výstaviště do centra města, neboť lávka překlenuje frekventovanou silnici. Navíc specifikem této lávky je to, že poskytuje unikátní pohled na výsadbu v parcích a do korun velikánů parku," řekla ČTK mluvčí výstaviště.
    V rámci třetí etapy zrekonstruovali odborníci přes 230 metrů lávky, která je podpořena 12 železobetonovými pilíři. Největší výška mostu přesáhla osm metrů nad terénem. Podle primátora nyní město bude jednat s městskou policií o umístění mobilních kamer, aby tak zabránili ničení mostu vandaly.
    Systém mostů, který pochází ze 60. let minulého století, léta chátral. V roce 1989 musel být kvůli havarijnímu stavu uzavřen. Rozhodnutí padlo mimo jiné kvůli tomu, že se po pádu z lávky vážně zranil malý chlapec. První etapa rekonstrukce se provedla v roce 2001, kdy radnice nechala opravit most spojující Smetanovy a Čechovy sady. O dva roky později město investovalo do rekonstrukce takzvaného toboganu, který slouží jako přístupová cesta do galerie hlavního pavilonu A Výstaviště Flora. Opravy si vyžádaly dohromady téměř 12 milionů korun.
    Lávka pro pěší propojující Smetanovy a Čechovy sady byla vybudována v roce 1965. Autory mostů, které byly už tehdy projektovány jako bezbariérové, jsou architekti Zdeněk Hynek a Vladimír Hradil. Stejně jako hlavní výstavní pavilon A olomouckého výstaviště, postavený v letech 1965 až 1966 podle návrhu Petra Braunera, představují ukázku architektonické moderny 60. let.
0 komentářů
přidat komentář