Návštěvníci mohou nahlédnout do zahrady secesní vily Löw-Beer

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
26.05.2015 23:00
Brno - Návštěvníci ode dneška mohou nahlédnout alespoň do zahrady secesní vily Löw-Beer v Brně. Vila sousedí se světoznámou vilou Tugendhat, její konečné otevření se odkládá na druhou polovinu letošního roku. Od června ale lidé budou moci chodit dovnitř alespoň na komentované prohlídky, expozici zatím vila nemá. Vyplynulo to z dnešního vyjádření zástupců Muzea Brněnska a Jihomoravského kraje.

    Podle kurátorky Petry Svobodové obnovená zahrada představuje vítanou klidovou zónu určenou k rekreaci a relaxaci. Lidé kromě zahrady s výhledem na vilu Tugendhat mohou navštívit zdarma původní celnici z 18. století, která později sloužila jako konírna nebo dům zahradníka Löw-Beerů. Ode dneška je tam otevřená kavárna a v patře výstava Brněnské stopy rodiny Löw-Beerů.
    Vybudování expozice v Löw-Beerově vile podle Svobodové zdržuje například náročné spravování veřejných zakázek. Ve vile bude patrně na podzim expozice Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat. "Expozice bude o rodině Löw-Beerů a jejich podnikání, návštěvník uvidí, jak vypadala secesní jídelna. Bude zde i místnost věnovaná vzorové památkové obnově vily Tugendhat, budou se prezentovat i některé artefakty z vily Tugendhat, například dobové linoleum," uvedla Svobodová.
    Löw-Beerové byli významnou židovskou průmyslnickou rodinou, která pocházela z Boskovic. Rodina podnikala v cukrovarnictví a vlnařství. Tovární komplex měli například ve Svitávce na Blanensku, kde mají i další významnou vilu. Rodina podnikala ale i v Brně. V roce 1913 v něm koupil Alfred Löw-Beer secesní dům s rozsáhlým pozemkem, v jehož horní části si později jeho dcera Greta Tugendhatová nechala s manželem postavit světoznámou funkcionalistickou vilu.
    Mezi oběma vilami je nyní plot, který bude odstraněn patrně až za několik let. "Doufáme, že se to během několika let podaří, protože to bude pro návštěvníky pohodlnější," uvedla Svobodová. Podle ní plot odstranit zatím nejde kvůli odlišným dotačním titulům, z jakých se vily opravovaly.
    Vila Löw-Beer byla po roce 1945 znárodněna a od 60. let v ní až do roku 2012 byla ubytovna Masarykova studentského domova. Bydleli tam studenti středních škol. Vila je od roku 2001 v majetku Jihomoravského kraje, který postupně vypracoval projekt na její obnovu, která stála 60 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články