Trafostanice na Klárově, z níž má být hotel, je kulturní památkou

Vložil
ČTK
26.05.2015 22:55
Praha

Praha - Ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku novoklasicistní budovu trafostanice a elektrické měnírny v Praze na Klárově z 30. let 20. století. Majitel budovy ji plánuje přestavět na hotel s šesti patry a 200 pokoji. Proti prohlášení domu za památku se odvolal a případem se bude zabývat rozkladová komise ministerstva, řekla ČTK mluvčí úřadu Simona Cigánková.

    Podklady pro jednání rozkladové komise má vlastník doplnit do 3. června, teprve poté se jimi začnou odborníci zabývat. Není tedy zatím zřejmé, kdy by mohlo padnout konečné rozhodnutí. Na objekt se ale v současné době vztahuje ochrana, jako kdyby za památku prohlášen byl, nesmí tedy být zbourán ani přestavěn bez povolení památkářů.
    Trafostanice a elektrická měnírna stojící naproti Starým zámeckým schodům vznikla podle návrhu architekta Viléma Kvasničky. Její součástí jsou kromě technologického zázemí kanceláře a dva byty. Měnírna obsluhuje tramvajovou dopravu od Malé Strany přes Hradčany až po Letnou. Měla by v budově zůstat i do budoucna, přesune se do podzemí.
    "Ačkoli jde o stavbu technického určení, architektonicky i urbanisticky jde o mimořádně kvalitní dílo," uvádí ve svém zdůvodněn ministerstvo kultury a zdůrazňuje, že autor se musel vyrovnat s obtížným skalnatým terénem s trojúhelníkovou parcelou, blízkostí Pražského hradu s historickým kontextem malostranské zástavby i s dobou vzniku. Proto zvolil jako hlavní inspirační zdroj neoklasicismus.
    Na kvalitě architektury se podle posudku podílí i ztvárnění střech s tradiční malostranskou prejzovou krytinou, které jsou pohledově velmi exponované z Chotkových sadů, od Kramářovy vily i Hradu.
    Šéf městských památkářů Jiří Skalický označil jako závadu trafostanice narušení konstrukcí, statické narušení obou svislých pilířů, které podpírají dva arkýře severovýchodní fasády v ulici U Bruských kasáren, a kontaminaci rtutí a olejovými produkty.
    Investorem zamýšleného hotelu a majitelem budovy je společnost Property Klárov, kterou přes svou rodinnou nadaci vlastní bývalý spolumajitel společnosti Czech Coal Petr Pudil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články