Roztoky plánují opravu dvou historických vil

Vložil
ČTK
25.05.2015 22:15
Roztoky (u Prahy) - Roztoky u Prahy plánují opravu dvou historických vil. Mohla by v nich být například školka, ale možná i byty, prostory pro zájmové spolky nebo ordinace lékaře. Způsoby jejich využití bude ve středu na zasedání řešit městské zastupitelstvo. ČTK to řekla mluvčí Roztok Kateřina Skutilová. Investice do obou vil budou v řádech desítek milionů korun, město se na opravy bude snažit získat dotace.

    V případě obou vily se zatím zvažují různé varianty využití včetně jejich kombinací. V Roztokách je stále poptávka po volných místech ve školce a také pestrá spolková činnost, tedy potřebám města by vyhovovalo kombinované využití větší z vil. "Kombinace různých variant v jednom objektu, například školky a prostor pro zájmové spolky, by ale byla komplikací, protože se na takový projekt budou obtížně shánět dotace," uvedla Skutilová.
    Místostarosta Tomáš Novotný (TOP 09 a nez.) navrhuje, aby si zastupitelstvo vyžádalo ještě studii řešení dopravy, parkování a další informace. Město by podle něj také ještě mohlo prověřit, jaké evropské dotace budou v nadcházejícím období vypsány. "V tom případě bychom definitivně o osudu vil rozhodli až v červnu. To je ale zcela finální a nepřekročitelný termín, pak musíme vyhlásit soutěž na zhotovení projektové dokumentace," dodal místostarosta.
    Dvě vily v Tichém údolí, čp. 110 a čp. 125, patřily dříve do majetku Haurowitzů, kterým patřil mimo jiné tovární sklad Kosmonoských kartounů. Vily jsou kulturní památkou. Zatímco ve vile čp. 110 dosud bydlí nájemníci, do neobývané čp. 125 zatéká a její technický stav je horší. Právě v neobývané vile by mohla vzniknout školka. Její oprava začne dříve, práce by mohly být zahájeny v druhé polovině příštího roku.
    V menší vile čp. 110 by v budoucnu mohla vzniknout expozice života význačných židovských průmyslníků z Roztok a okolí. Město jedná s Federací židovských obcí. "Museli bychom pro to samo sebou sehnat dotace. Město samo může z vlastních prostředků pomýšlet jen na rekonstrukci jedné vily. I tak to bude zhruba 20 milionů korun," uvedl Novotný.
    Vila čp. 110 byla postavena v roce 1882 podle plánů stavitele Františka Pavikovského, autora dalších roztockých vil, vedlejší vila čp. 125 s novorenesančním průčelím byla postavena v roce 1897.
    Roztoky byly jedním z typických letovisek objevujících se v průběhu druhé poloviny 19. století v okolí velkých měst v Evropě, zejména v Rakousku-Uhersku a Anglii. Tiché údolí je nejstarším letoviskem v okolí Prahy. Důvodem pro budovaní tamních letních sídel byla přírodní krajina, blízkost Vltavy i zajímavé turistické cíle, například Okoř a zprovoznění Severní státní železniční dráhy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články