NKÚ dostal nabídku koupit Art Office Gallery v Praze 7

Vložil
ČTK
25.05.2015 18:35
Praha

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad dostal nabídku na koupi budovy, která by mohla případně sloužit jako jeho nové sídlo. Jde o budovu Art Office Gallery v pražských Holešovicích, která je součástí komplexu ArtGen. Úřadu ji letos v dubnu nabídla firma PPF Real Estate za cenu 632,5 milionu korun bez DPH. ČTK to dnes sdělila mluvčí NKÚ Olga Málková.

    Úřad řeší otázku svého sídla již řadu let. Ve hře je i možnost výstavby nové budovy na pozemku také v Holešovicích, který úřad již vlastní. Stavba nové vlastní budovy by si podle materiálů, jež má ČTK k dispozici, vyžádala 783 milionů korun včetně DPH. Tato cena zahrnuje ale i výdaje na koupi pozemku, který už úřad vlastní.
    Koupě budovy od PPF Real Estate by stála zhruba 742 milionů korun včetně DPH. Tato cena ale počítá s tím, že by úřad za asi 105 milionů korun prodal svůj pozemek v Holešovicích.
    NKÚ zatím o žádné variantě nerozhodl. O možnostech výběru sídla bude NKÚ v úterý jednat s poslanci z rozpočtového a kontrolního výboru.
    Úřad od roku 2007 sídlí v pronajaté budově Tokovo v Praze Holešovicích. V prvních pěti letech platil nájemné zhruba 80 milionů korun ročně, od června 2013 kleslo nájemné na 16,7 milionu korun. Úřad však podle podkladů pro poslance stojí o to, aby jeho sídlo bylo ve vlastnictví státu.
    Vládní dislokační komise nabídla úřadu sedm státních budov, ale žádnou z nabídek úřad nepřijal. Šlo například o Veletržní palác v Praze, kde sídlí Národní galerie. V roce 2012 nabízela komise úřadu budovy například v Jihlavě nebo ve Vyškově.
    NKÚ obdržel také nabídku na koupi budovy Tokovo. V příštím roce by stála včetně pozemků 774 milionů, v roce 2017 by za ni zaplatil 798 milionů, obojí bez DPH. Podle NKÚ by to bylo dražší než výstavba nové budovy, ale bylo by možné do ní umístit i další úřady.
    Úřad se už také dříve dohodl, že pokud by nové sídlo nechal postavit, byly by jeho součástí i prostory pro parlamentní knihovnu a archiv Poslanecké sněmovny. Ty by podle materiálů mohly sídlit i v nabízené Art Office Gallery.
    O situaci s hledáním sídla bude úřad v úterý informovat poslance z rozpočtového a kontrolního výboru. Rozpočtový výbor má začít projednávat návrh rozpočtu NKÚ na příští rok. "Předkládáme sněmovním výborům férové a jasné informace o ekonomické výhodnosti obou variant - tedy jak koupě, tak výstavby. Ať už bude zvolena kterákoli z nich, je před námi ještě dlouhá cesta. Nicméně v tomto okamžiku je třeba přijmout rozhodnutí o tom, kterým směrem se vydáme," uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.
0 komentářů
přidat komentář

Související články