Vzpomínky na výstavbu Ještědu zaznamenají studenti gymnázia

Vložil
ČTK
23.05.2015 11:35
Liberec

Liberec - Uchovat vzpomínky lidí, kteří se před více než 40 lety podíleli na výstavbě horského hotelu a vysílače Ještěd, chce spolek Ještěd 73. Spolku v tom pomohou studenti libereckého gymnázia v Jeronýmově ulici, první výsledky by mohly být k dispozici na podzim. ČTK to dnes řekla předsedkyně spolku Ještěd 73 Milena Lánská.

    Hotel a vysílač Ještěd patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku, dokončen byl v roce 1973. Za unikátní stavbu dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu. Stavba je národní kulturní památkou a lidé ji v anketě zvolili českou stavbou 20. století. Liberecký kraj usiluje o zapsání Ještědu na seznam památek UNESCO. "Chceme rozšířit prameny týkající se významné stavby i o příběhy, které dosud nejsou nikde uchovány," uvedla Lánská.
    K nápadu vytvořit vzpomínky pamětníků dospěl spolek při snaze navrátit interiérům původní podobu. "Při práci na výrobě replik původního nábytku, při hledání podkladů a při povídání s lidmi, kteří stáli u zrodu Ještědu, jsme mnohokrát narazili na informace či příběhy, které za stavbou stojí, ale nejsou nikde zaznamenány," uvedla Lánská.
    Pamětníků, kteří mají k stavbě co říci, už je ale jen několik. "My máme jedinečnou možnost je teď oslovit a požádat, aby se s námi podělili o své vzpomínky a zážitky," řekla předsedkyně spolku. Podle ní zatím oslovili pět pamětníků, mezi nimi i Otakara Binara, který byl spolupracovníkem autora Ještědu Karla Hubáčka.
    Rozhovory s pamětníky povedou studenti gymnázia. "Plánujeme, že by je dokončili do konce letošního školního roku a přes léto bychom rozhovory zpracovali," uvedla Lánská. Výsledky budou dostupné veřejnosti elektronicky. Pokud se najdou sponzoři, spolek by je rád vydal i v tištěné podobě.
0 komentářů
přidat komentář