Lidé navzdory dešti demonstrovali proti výstavbě u metra Lužiny

Vložil
ČTK
20.05.2015 22:35
Praha

Praha - Kolem 200 lidí dnes navzdory nepříznivému počasí demonstrovalo proti výstavbě u metra Lužiny. Developer tam chce stavět nad nákupním centrem dva věžáky, jedna varianta přitom počítá až s 26 podlažími. Petici proti jejich výstavbě už podepsalo přes 1600 lidí, další přibyli na dnešním protestu. Lidé na její podpis stáli frontu.
    "Cílem demonstrace je zastavení výstavby. Jak varianty se 16, tak se 26 patry. Obyvatelé nechtějí žádnou z nich," řekl dnes na shromáždění jeho svolavatel Petr Kučera ze Spolku občanských sdružení Jihozápadního města.
    Senátor za Prahu 5 a 13 Václav Láska (za SZ) připomněl, že demonstrace stavbu nezastaví, tlak obyvatel je ale důležitý. "Hlavní boj se odehraje ve správním řízení a u správních soudů," uvedl Láska.
    Vedení radnice městské části již dříve prohlásilo, že výstavbu může zastavit jen magistrát. Rada složená ze zástupců ODS, ČSSD a ANO přitom už nesouhlasné stanovisko přijala. "Přesto očekáváme, že radnice přistoupí na variantu se 16 podlažími," uvedl dnes aktivista Kučera.
    V rámci procesu EIA je rozhodováno o vlivu stavby na životní prostředí. Pokud stavební firma nedostane kladné stanovisko, může příslušný stavební úřad stavbu zamítnout. Posuzování začalo v září 2013, letos v lednu byly doplněné poslední dokumenty, posudek ale ještě hotový není. Poté bude následovat územní a stavební řízení, které povede místní stavební úřad. Proti jeho rozhodnutí je pak možné odvolání k pražskému magistrátu.
    Investorem kritizované stavby jsou společnosti Lužiny Alfa a Lužiny Beta, které většinově vlastní firma City West Investors sídlící v Londýně. Společnost má dvě varianty projektu. Obě počítají se dvěma domy, které vyrostou napojeny na obchodní centrum Lužiny. Zatímco první varianta navrhuje patnácti a šestnáctipodlažní budovy, ve druhé variantě vyroste západní budova až na 26 nadzemních podlaží. Celkem by v rámci projektu mělo vyrůst 303, respektive 293 bytů. Lidem se nelíbí zátěž způsobená stavbou, chybí jim také občanská vybavenost pro nové obyvatele postavených bytů, například místa ve školkách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články