Čtvrtek 21. 5. bude patřit obkladům a dlažbám

Vložil
Tisková zpráva
19.05.2015 15:15
ARCHTILES s.r.o.

O tom, že obklady nemusí být jen nudný doplněk interiéru, se mohou přesvědčit návštěvníci Café Jedna v přízemí Národní Galerie v Praze. Ve čtvrtek 21. 5. se zde při příležitosti Mezinárodního dne kachliček uskuteční soutěžní vernisáž keramických děl deseti českých umělců. Návrhy zde budou k vidění do pátku 22. 5. Kromě toho se zájemci ve čtvrtek mohou zúčastnit workshopů nebo vyslechnout zajímavé přednášky, které jsou určeny jak architektům, stavařům, studentům těchto oborů, tak i veřejnosti.

Michal Škapa s vlastním návrhem
Ve dvě hodiny odpoledne známý pražský fotograf Pavel Hoffelner alias Hofik vysvětlí zásady a pravidla focení interiérů. Po něm Massimo Merello z italské keramičky Ragno představí keramiku v kontextu minulosti i současnosti. Lehce po páté hodině odpoledne promluví geniální technik Takashi Hirai, který s sebou z Japonska přiveze demonstraci nového povrchu dlažeb se self cleaning povrchem. S takto upravenou keramikou je možné navždy zapomenout na mop a kýbl. Následně vystoupí Paolo Dallari, který zastupuje klenot ve světě designu, a to italskou keramičku Mutina, která se neřídí aktuálními trendy, zamítla trend imitování jiných materiálů a pracuje s TOP světovými designéry. Na vše ohledně designů a technických norem odpoví inženýrka Hana Kotorová z Technického zkušebního ústavu v Plzni.

Dnešní keramika se od té původní liší nejenom surovinovou skladbou a úrovní technologického zpracování, ale i výslednými vlastnostmi. Očekává se, že bude především levnou a technicky dokonalou imitací ostatních materiálů; od dřeva, přes cement po mramor. Keramický střep je ale krásný a pro člověka hodnotný i sám o sobě. A právě to je tématem workshopů Mezinárodního dne kachliček, který jsme vhlásili společně s předním českým dovozcem obkladů a dlažeb, společností Archtiles,“ říká jeden z organizátorů akce Ondřej Oliva.

Umělci soutěží o 1500 Euro a novou zakázku

Archtiles s Ondřejem Olivou oslovili deset českých umělců, designérů a architektů: malířku Iru Svobodovou, grafiky Jakuba Uksu (Obic), Pavla Tichoně (Ticho333) a Michala Škapu (Tron), malíře Jiřího Lauterkrance, architekty Miloše Munzara a Jaroslava Wertiga, architektky Dagmar Štěpánovou a Katarínu Varsovou a legendu českého street artu Jana Kalába, a dali jim za úkol vytořit designové kachličky. Ty následně poslali do předních evropských keramiček- REFIN (IT), Normandy ceramics (FR), MADE A MANO (IT) a INALCO (ES).

A nezapomněli ani na motivaci. Autor nejlepšího návrhu kachličky získá 1500 eur a výrobu celé kolekce ve vybrané italské keramičce. V porotě ve čtvrtek 21. 5. zasednou umělci, investoři či výrobci designových produktů, například šperkařka Eva Eisler nebo teoretik designu Adam Štěch.

Na trhu převládá napříč odvětvím jedna jediná filosofie – vyrobit co nejvíc něčeho, co přinese zisk tomu, kdo to vyrábí. Proto vzniká extrémní množství trendů. My chceme Mezinárodním dnem kachliček ukázat, že jedna věc jsou trendy, ale druhá věc je, že keramika má trvalou hodnotu a vůbec není potřeba podléhat trendům,“ říká Petr Kunt ze společnosti Archtiles a doufá, že Mezinárodní den kachliček přinese nové designové kolekce s celosvětovým potenciálem.

PROGRAM 21. 5.:

11:00 - 18:00 | PROHLÍDKA SOUTĚŽNÍCH KOLEKCÍ KERAMICKÝCH OBKLADŮ A DLAŽEB

14:00 - 16:00 | PETR HOFFELNER (FOTOGRAF)
Workshop pro architekty, studenty a designéry na téma
,,Jak fotoaparátem zachytit krásu detailu i celku v realizovaných interiérech"

16:30 - 17:00 | MASSIMO MERELLO (RAGNO)
Workshop na téma vývoj keramiky od počátku po současnost

17:10 - 17:40 | TAKASHI HIRAI (CASALGRANDE PADANA)
Přednáška o revolučním povrchu dlažeb ,,SELF CLEANING"

17:50 - 18:20 | PAOLO DALLARI (MUTINA)
Prezentace nových sérií od světoznámých designérů

18:30 - 19:30 | ING. HANA KOTOROVÁ (TECHNICKÝ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV PLZEŇ)
Workshop na téma obklady, dlažby a technické normy
0 komentářů
přidat komentář

Související články