Student navrhl proměnu náměstí v Kadani, letos se zrealizuje

Vložil
ČTK
18.05.2015 16:35
Kadaň (Chomutovsko) - Studentské náměstí v Kadani se promění podle návrhu bývalého studenta kadaňské stavební školy Davida Šmída. Bývalé autobusové nádraží, dnes využívané jako tržnice, by se mělo proměnit v odpočinkovou zónu s otevřenou galerií a znovu přitáhnout pozornost místních. Nyní se k návrhu zpracovává projektová dokumentace, s realizací by se mělo začít na podzim letošního roku, řekl ČTK starosta Jiří Kulhánek (ODS).

    "Záměr proměny plochy zpracoval šikovný student ze stavební průmyslové školy, která je hned vedle. Bude to odpočinková plocha, ale aktivnější než třeba Löschnerovo náměstí - bude tam například veřejná galerie. Chceme tak historické centrum města oživit," řekl Kulhánek. Vedení města zaujal Šmídův projekt pro Středoškolskou odbornou činnost, v níž pro Kadaň navrhl podobu obrazárny. Ten se zrealizovat nepodařilo, návrh Studentského náměstí ale radu i zastupitelstvo zaujal. Projektovou dokumentaci tak nyní Šmíd zpracovává společně s firmou.
    "V původním návrhu jsme udělali ještě několik změn. Například socha Josefa II., kterou vrátíme na piedestal do prostoru náměstí, měla být původně kolorovaná. To se ale nakonec městu zdálo až příliš extravagantní. Po konzultacích s firmou budeme také měnit některé povrchy," řekl dnes ČTK Šmíd. Pro Kadaň navrhl také podobu čítárny v městské knihovně, kterou už se podařilo vybudovat.
    Kromě galerie pod širým nebem, která vznikne místo současných parkovacích míst, přibude na Studentském náměstí například hřiště na pétanque, kašna, posezení na schodech a šachovnice mezi lavičkami. Zatímco chodník nyní prostor náměstí obchází, nově povede středem plochy. "Lidé se nejvíc zajímali, jestli nepřijdou o parkovací místa. Zabrání dosavadní parkovací plochy se ale bude řešit proměnou podélného stání na příčné," doplnil starosta.
    Rozsahem zřejmě půjde o jednu z největších letošních investic Kadaně. Proměnu náměstí by mělo město hradit z vlastního rozpočtu. Částka ale bude známa až po dokončení projektové dokumentace.

Související články