V polské Gdyni se otevírá muzeum emigrace

Vložil
ČTK
17.05.2015 14:40
Polsko

Varšava

Varšava - V Gdyni na severu Polska se o tomto víkendu veřejnosti poprvé otevírá nově zřízené Muzeum emigrace. Shromažďuje dokumenty, dopisy, památníky, snímky a další exponáty přibližující historii polského vystěhovalectví i osudy Poláků, kteří v různých dobách a z rozdílných příčin opouštěli rodnou zemi a hledali štěstí ve světě.
    "Mimo vlast žije nyní více než 20 milionů Poláků a lidí polského původu, což představuje více než polovinu obyvatel Polska. Gdyňské muzeum vypráví příběh těchto lidí," uvedla televize TVN 24.
    Do sbírek muzea se dostaly i dopisy psané polským papežem Janem Pavlem II. někdejšímu poradci amerického prezidenta Jamese Cartera Zbigniewu Brzezinskému, a sice jako dar krajana z Ameriky.
    "S tímto kufrem utekla máma z Polska," řekl o jiném darovaném exponátu fotograf Chris Niedenthal, který se proslavil v 80. letech snímky ze života za železnou oponou. Jeho matka, tehdy stenografka tiskové agentury, 17. září 1939 uprchla s polskou vládou do Rumunska, odkud se později dostala do Londýna, kde již zůstala.
    Chloubou expozice o ploše 2500 m² se jeví "největší maketa pasažérské lodi na světě", polského plavidla Batory, které v meziválečném období vyplouvalo právě z Gdyně k plavbám přes Atlantik, či třírozměrné kino.
    "Téma polské emigrace se nikdy nevyčerpá. V tom spočívá unikátnost muzea: můžeme nejen zkoumat emigraci v minulých stoletích, ale i emigraci současnou. Jsou to dějiny, které se odehrávají před očima," prohlásila ředitelka Karolina Grabowiczová-Matyjasová v narážce na dva miliony Poláků, kteří po přistoupení země do Evropské unie přesídlily zejména do Británie.
    Muzeum sídlí v bývalé přístavní budově v Gdyni, kterou od 30. let prošly tisíce emigrantů. "Bylo by těžké najít pro takovou instituci více symbolické místo - a ještě s adresou ulice Polská 1," podotkla ředitelka. Zřízení muzea stálo 49 milionů zlotých (asi 332 milionů Kč), z nichž skoro polovinu poskytla Evropská unie.

> www.muzeumemigracji.pl
0 komentářů
přidat komentář