Zelný trh v Brně se po více než roční opravě otevřel veřejnosti

Vložil
ČTK
16.05.2015 13:50
Brno

Brno - Brno včera po více než roční rekonstrukci slavnostně otevřelo náměstí Zelný trh. Za 67,7 milionu korun se historické místo proměnilo v odpočinkovou zónu s tržištěm. Historické jádro města má nový prostor, kam může chodit široká veřejnost, řekl při přestříhávání pásky primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Od června by se měli na náměstí vrátit trhovci, kteří na opraveném prostoru najdou přes stovku prodejních míst.

    Kromě nákupu ovoce a zeleniny si lidé budou moct na Zelném trhu odpočinout a posedět na lavičkách. "Vysázeli jsme 17 nových stromů a před Moravským zemským muzeem jsou nové fontánky," uvedl Mrázek.
    Náměstí je kompletně zrekonstruované. Oprava se dotkla i historické kašny Parnas, která pochází ze 17 století a je dominantou náměstí. "Plocha celého náměstí je nově zpevněná. Použili jsme přitom původní historickou dlažbu," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Součástí rekonstrukce byla také instalace tří podzemních kontejnerů na separovaný odpad, a to v ústí do Starobrněnské ulice. Na náměstí je přes 50 míst k parkování.
    Rekonstrukce začala loni v březnu. Skončit měla už letos v lednu, ale práce se zdržely. "Zapříčinil to zdlouhavý archeologický průzkum, který měl v centrální lokalitě náměstí trvat 10 dnů, ale protáhl se na 112," objasnil Žára. Průzkum odhalil nálezy z pravěku a středověku. Patří mezi ně například kruhový kamenný základ pozdně středověkého pranýře nebo pozůstatky základového zdiva renesanční kašny.
    Zelný trh je od půli května průchozí pro veřejnost, trhovci by se měli vrátit v červnu. Nové vedení radnice Brno-střed složené z Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strany zelených zavedlo jiná pravidla pro rozdělování míst obchodníkům, než tomu bylo za minulého vedení ČSSD a ODS. "Dříve byly na trhu k dostání potraviny nakupované ve velkoobchodech. Chtěli jsme proto podpořit zemědělce a drobné živnostníky," řekl ČTK místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková (SZ).
0 komentářů
přidat komentář

Související články