Brno otevře po více než roční rekonstrukci Zelný trh

Vložil
ČTK
15.05.2015 10:45
Brno

RAW

Brno - Brno dnes po více než roční rekonstrukci slavnostně otevře Zelný trh. Jeho oprava začala loni v březnu a stála 67,7 milionu korun. Náměstí je kompletně zrekonstruované včetně historické kašny Parnas. Prodejcům ovoce a zeleniny nabídne přes stovku míst.
    Náměstí mělo být hotové už letos v lednu, vše ale zbrzdil archeologický průzkum, který odhalil cenné nálezy z pravěku a středověku, například kruhový kamenný základ pozdně středověkého pranýře nebo pozůstatky základového zdiva renesanční kašny. Proto se otevření posunulo o čtyři měsíce a prodražilo oproti původním nákladům o sedm milionů korun.
    Zelný trh se po opravě proměnil v odpočinkovou zónu s tržištěm. Nachází se na něm i několik stromů, přestože tam zeleň dříve nebyla. Vznikly fontánky a byl doplněn městský mobiliář.
    Na Zelném trhu budou stejně jako dříve prodávat trhovci ovoce a zeleninu. Ještě před otevřením však doprovázely přidělování míst obchodníkům spory, protože nové vedení radnice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strana zelených zavedla jiná pravidla pro výběr prodejců, než tomu bylo za minulého vedení ČSSD a ODS. Radnice to vysvětluje tím, že dříve na trhu obchodovali trhovci, kteří kupovali zboží od velkých obchodníků a prodávali ho dál. Nové podmínky mají zvýhodnit menší živnostníky. Zatímco někteří rozhodnutí vítají, jiní jsou proti stejně jako opoziční sociální a občanští demokraté.
0 komentářů
přidat komentář

Související články