Hradec Králové chce postavit další parkovací věže na kola

Vložil
ČTK
12.05.2015 21:05
Hradec Králové

Hradec Králové - Hradec Králové hodlá postavit do roku 2016 dvě parkovací věže pro kola. Stát by měly v areálu fakultní nemocnice a v areálu Univerzity Hradec Králové. Odhadované náklady činí asi 16 milionů korun, z toho dvěma miliony slíbil přispět hradecký kraj. Zadání soutěže na stavbu cyklodomů dnes doporučili hradečtí radní, konečné slovo budou mít zastupitelé, řekla ČTK mluvčí radnice Magdaléna Vlčková.

    V Hradci Králové parkovací dům na kola, který je zřejmě prvním obdobným zařízením v ČR i v Evropě, funguje od února 2013. Je na Riegrově náměstí u hlavního vlakového nádraží a má kapacitu 116 kol. Vznikl jako investice hradeckého podnikatele Rudolfa Bernarta.
    "Zařízení poslouží cyklistům pro bezpečné uskladnění kol se standardním vybavením, tedy například s cyklobrašnou, osvětlením, zrcátky či dětskou sedačkou. Každý parkovací dům by měl pojmout stovku kol," uvedl k plánům na dva cyklodomy náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich (TOP 09). O konkrétních podmínkách provozu podle něj město teprve rozhodne.
    Bernartův parkovací dům pro bicykly má podobu osmibokého tubusu ze skla a oceli. Dům funguje bez obsluhy, bicykly na volná místa automaticky vynáší výtah. Jeho vybudování přišlo na 7,5 milionu korun. Uložení kola do něj přijde na pět korun na den, za první rok jeho služeb využilo 11.500 cyklistů.
    Hradeckým cyklodomem se inspirovala také radnice v Přerově, která chce dům pro kola postavit u hlavního vlakového nádraží. Přerovští předpokládají, že objekt za více než osm milionů korun by měl pojmout až 120 jízdních kol, za jejichž úschovu zaplatí cyklisté pět korun na den.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Cyklověž v Hradci
Miroslav KONOPKA
14.05.15 08:39
zobrazit všechny komentáře

Související články